Al Jazeera
International

Al Jazeera: Momentul în care tancurile rusești intră în regiunile separatiste din estul Ucrainei

Al Jazeera a publicat, pe Twitter, o înregistrare video, în care arată cum blindatele rusești au intrat în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Înregistrarea video arată o coloană de vehicule militare cu farurile aprinse care se deplasează în convoi pe un drum de la periferia orașului Donețk, potrivit sursei citate, citată de Newsweek.

„Al Jazeera prezintă imagini în exclusivitate ale convoaielor militare rusești care intră în regiunile separatiste din estul Ucrainei”, se arată în postarea de pe Twitter a celor de la Al Jazeera.
 

https://twitter.com/Reuters/status

Videoclipul a apărut la doar câteva ore după ce Putin a declarat că va desfășura trupe în autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) și în Republica Populară Luhansk (RPL) pentru a se angaja în “menținerea păcii”, într-o acțiune de care liderii occidentali se tem că ar putea duce la război.

Oficialii ucraineni au declarat că oamenii din orașul Makiivka, situat la aproximativ 16 km vest de Donețk, controlat de rebeli, au văzut ceea ce par a fi vehicule blindate rusești în mișcare, potrivit The Guardian.

Cotidianul britanic a citat o sursă care a declarat că “un convoi uriaș” de vehicule blindate rusești de transport de personal (APC) și alte echipamente se deplasează de o oră și jumătate și a fost văzut îndreptându-se spre nord, spre orașul Yasynuvata, tot în regiunea Donețk.

Temeri că Rusia își va extinde teritoriul

În imaginile video filmate de Reuters la Makiivka se văd APC-uri și camioane pe șosea, unde astfel de vehicule militare nu au fost pe străzi în zilele precedente.

Nu erau vizibile însemnele, iar oficialii ucraineni au declarat că nu se poate spune dacă trupele aparțin armatei regulate rusești sau provin din unități separatiste controlate de Rusia, relatează The Guardian.

Cu toate acestea, imaginile vor stârni temeri că Rusia ar putea încerca să extindă teritoriul controlat de rebelii susținuți de Moscova, declanșând un conflict sângeros.

Cât de mult teritoriu din republicile separatiste va recunoaște Rusia va fi unul dintre factorii decisivi pentru a stabili dacă va izbucni un război. Din 2014, Rusia susține grupurile separatiste care luptă împotriva forțelor susținute de Kiev, deși Kremlinul a negat întotdeauna implicarea.

Leonid Kalașnikov, deputat comunist și șef al comisiei pentru afaceri regionale din Duma de Stat a Rusiei, a declarat pentru agenția de presă RIA că recunoașterea RPL și RPD se va face ”în interiorul granițelor regiunilor Donețk și Luhansk”, din care aproximativ două treimi sunt controlate de Ucraina.

“Acest lucru ar putea însemna aprobarea revendicărilor teritoriale ale separatiștilor și un război de facto cu Ucraina”, a relatat Financial Times.

Cu toate acestea, un alt deputat influent, Andrei Klimov, a declarat că recunoașterea Rusiei se va extinde doar la granițele separatiste existente.

Rusia nu discută deocamdată despre înfiinţarea de baze militare în estul Ucrainei (RIA)