Business

Ai o afacere, bani sau proprietati? De ce trebuie să îți faci chiar acum testament!

Redactarea testamentului este poate cel mai important act pe care oamenii din întreaga lume ar trebui să îl ia în considerare. Cu toate acestea, foarte mulți dintre noi nu au încă unul și unii chiar evită total să se gândească la așa ceva. Motivele sunt ușor de intuit. Iar printre acestea se numără superstiția multora care se gândesc că dacă și-au făcut testatment așteaptă să moară sau doar că le este dificil să plănuiască ceea ce se va întâmpla cu averea pe care au strâns-o odată ce trec în neființă. Însă, specialiștii avertizează că în lipsa unui astfel de document poți cauza neplăceri foarte mari celor la care ții și rămân în urma ta.

Ion Popescu conduce un business care valorează peste două milioane de dolari. Într-o seară, în drum spre casă, în urma unui accident de mașină își pierde viața la 59 de ani, fără să fi decis cum să-și împartă averea, ori să fie casatorit sau să aibă copii. Cei cinci frați ai săi, dincolo de durerea cu care rămân în suflet, sunt nevoiți acum să cadă la înțelegeri privind bunurile care le revin. Ceea ce se traduce prin mai bine de zece luni de târguieli prin tribunale.

Constantin Ionescu conduce un business de multe milioane, are trei case, două mașini și o barcă. Averea a făcut-o alături de partenera de viață de peste 25 de ani cu care nu este căsătorit. În urma unei operații de rutină nereușite își pierde viața la 55 de ani. Nu are testament. După el, au rămas mama și un frate handicapat, care legal vor moșteni tot. Partenera de viață și de afaceri se va lupta prin tribunale pentru a obține casa în care locuia și management-ul firmei.

Un testament îi ține departe de neplăceri pe cei pe care îi iubești. Evită să îți pui apropiații în situați dificile, mai ales că nu este indicat să lași pe altcineva să decidă cum să îți fie împărțite bunurile”, recomandă Andreea Dumitru, fondatoarea cabinetului de avocatură Dumitru & Associates PC din New York.

De asemenea, ea atenționază că atunci când o persoană trece în neființă și aceasta nu are nici testament si nici rude, atunci statului îi revin toate bunurile sale. Aceasta este legea în New York.

Orice persoană care are o mică avuție și nu are moștenitori legali, mi se pare prudent să cheltuie o anumită sumă pentru onorariul unei persoane specializate în testamente și trusturi pentru a se asigura că totul merge conform planului”, explică Andreea Dumitru.

Testamentul, arată Codul Civil, este actul unilateral, personal și revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una din formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viață. Dacă este întocmit conform formelor legale, nu trebuie să fie redactat la un notar public sau în prezența unui avocat. Adică, îl poți scrie singur. Cu toate acestea, de cele mai multe ori oamenii fac multe greșeli în întocmirea acestuia care nu le garantează validitatea documentului în cele din urmă.

Ion Preda, pensionar, văduv, fără copii este un pescar și un vânător foarte activ. El are două case, una frumoasă în oraș și una la munte, lângă un lac în care îi place să pescuiască. Deține o mașină cu care aduce vânatul, o barcă de pescuit cu ustensile sofistcate și armament costisitor de vânătoare. Într-una din seri, Ion scrie de mână un testament în care împarte tot ce are în mod egal celor trei prieteni ai săi cu care împărtășește aceleași hobby-uri. Semnează, iar ca martori îi cheamă pe aceștia să semneze. Dintre care, unul este notar. Într-o noapte, în casa de la munte, el trece în neființă în somn, iar pentru prietenii săi urmează o perioadă de coșmar prin tribunale pentru că beneficiarii unui testament nu pot fi și martori.

Altii când își redactează singuri testamentul, ori uită să se semneze ori nu spun nimănui unde îl păstrează”, spune avocata. Și nu numai. Conform declarațiilor sale, mulți nu folosesc un limbaj standard și, astfel, lasă loc confuziilor. De aceea, ea recomandă celor interesați de redactarea unui testament să apeleze la persoane specializate. Aceste informatii se aplică tutuor, indiferent unde se află. Fiecare țară are legile ei distincte dar subiectul este același. „Nu se știe niciodată ce se întâmplă, azi suntem, mâine nu mai suntem iar dacă avem dorințe specifice asupra anumitor lucruri de la tipul de înmormântare la numirea executorului sau a beneficiarilor atunci trebuie discutat cu o persoană de specialitate”, adaugă Andreea Dumitru.

Mai mult decat atât, prin plasarea bunurilor într-un trust, puteți dispune de acestea din timpul vieții. „Astfel, bunurile sunt protejate de creditori sau de fiul risipitor. Orice s-ar întâmpla știți că totul a fost orchestrat la cel mai mic detaliu de către dumneavoastră și nimic nu este lăsat la voia întâmplării”, conchide avocata.

(numele persoanelor mentionate in acest articol nu sunt reale)

blank