Trăim într-o lume aflată într-o continuă mișcare. Și plină de zgomote. Uneori nedorite, alteori de-a dreptul deranjante, zgomotele de fundal se doresc a fi îndepărtate, însă izolarea de societate nu este o soluție, așa că trebuie căutată o alternativă. 

Tehnologia modernă oferă această soluție prin căștile ce au drept scop anularea zgomotului de fundal, acele căști care dispun de tehnologia ANC, respectiv controlul activ al zgomotului. 

Control activ și control pasiv al zgomotului 

Există două abordări asemănătoare, dar în același timp diferite în ceea ce privește reducerea sau anularea zgomotelor de fundal. Este vorba în primul rând despre o abordare pasivă, cunoscută sub denumirea de izolare a sunetului, care constă în existența unei bariere fizice ce are rolul de a împiedica orice alt sunet, decât cel provenit din căști, să pătrundă în urechi în momentul utilizării acestora.

În al doilea rând este vorba despre o abordare activă de anulare a zgomotului, cunoscută sub denumirea prescurtată ANC, aceasta utilizând instrumentele electronice pentru filtrarea eficientă a zgomotelor nedorite. Practic, este vorba despre microfoane care se găsesc în exteriorul căștilor și au rolul de a detecta zgomotele ambientale repetitive, procesându-le apoi prin intermediul electronicii existente și emițând un semnal în sens opus care anulează zgomotul.

Ce sunt căștile cu anulare a zgomotului de fundal?

Căștile care au această opțiune sunt echipate cu sisteme electronice care filtrează zgomotele repetitive din exterior și le anulează. Există două categorii de căști care beneficiază de această tehnologie: căștile care acoperă urechea în întregime, cele folosite în exterior, respectiv căștile interne care sunt plasate direct în canalul urechii. 

Acestea sunt disponibile în mai multe variante – cu fir sau fără, dar cu streaming Bluetooth. Cele mai performante căști de acest fel sunt cele echipate cu un microfon ce înregistrează sunetul componentei electronice care are rolul de a evalua caracteristicile de zgomot, respectiv cele echipate cu un filtru care analizează sistemul de transmisie și semnalul de corecție a sunetului primit. Căștile cu această tehnologie au fost inventate de dr Amar Bose și perfecționate permanent, producătorul american fiind prezent pe piață cu diverse modele de casti audio Bose cu noise cancelling. Acestea au design compact, elegant și pot fi utilizate cu mare ușurință. 

Unde pot fi utilizate căștile cu anulare a zgomotului de fundal?

Aceste căști sunt extrem de utile atunci când te afli în medii supuse multor zgomote ambientale și repetitive: în avion, în autobuz, în tren, în piețe și alte locuri publice sau private în care pot apărea zgomote deranjante. 

De asemenea, aceste căști le sunt extrem de utile celor care își desfășoară activitatea profesională acasă, pentru a nu fi distrași de zgomotele făcute de membrii familiei. Mai mult decât atât, acestea pot fi utilizate și în birourile open space, deoarece au o caracteristică prin care îi permite utilizatorului să-l audă doar pe interlocutorul său. 

Care sunt avantajele utilizării căștilor cu anulare a zgomotului de fundal?

Există câteva motive foarte bune pentru care ai putea să achiziționezi o pereche de căști cu anulare a zgomotului de fundal. În primul rând, este vorba despre blocarea zgomotului care vine din exterior, însă acest motiv este însoțit de alte scopuri precum: îmbunătățirea experienței generale de ascultare, călătoriile mai liniștite, concentrarea mai bună în desfășurarea activității profesionale, siguranța în utilizare, protejarea urechilor în cazul utilizării căștilor externe, îmbunătățirea calității conversațiilor telefonice, posibilitatea de utilizare fără muzică. 

 

Avantajele pe care le au aceste căști sunt numeroase, însă pentru unii, prețul mai ridicat al acestor căști ar putea fi un dezavantaj. Majoritatea persoanelor susțin, totuși, susțin că avantajele pe care le oferă sunt multiple, așadar acestea își merită toți banii.