International, Stiri, Ultima Ora

Agresorul Papei Ioan Paul al II-lea, un extremist turc, a depus flori la mormântul acestuia

Fostul extremist turc care a încercat să îl asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1981, Mehmet Ali Agca, a depus flori sâmbătă la mormântul fostului Suveran Pontif.

papa_39576500

Acest act de căință a avut loc la 31 de ani după ce papa polonez l-a vizitat pe Agca în închisoarea sa din Roma, acordându-i iertarea pentru tentativa de asasinat care l-ar fi putut costa viața în 1981.

În vârstă de 23 de ani la acea dată, Mehmet Ali Agca a tras două focuri de armă asupra Suveranului Pontif în Piața Sfântul Petru, unul dintre gloanțe traversându-i abdomenul, iar celălalt ratându-i cu câțiva centimetri inima.

Agca a revenit pe neașteptate sâmbătă la Roma, prezentându-se singur la poliție pentru a-și face cunoscută intenția de a depune flori la mormântul lui Ioan Paul al II-lea.

“Am simțit nevoia să fac acest gest”, a explicat el poliției, potrivit unui reprezentant al presei care fusese anunțat dinainte despre vizita sa.

Cu prilejul vizitei întreprinse luna trecută de actualul Suveran Pontif în Turcia, Mehmet Ali Agca a solicitat să fie primit de Papa Francisc. Cererea i-a fost respinsă, la fel și audiența solicitată pentru acest weekend la Roma.

“El a depus flori la mormântul lui Ioan Paul al II-lea. Consider că este suficient”, a declarat purtătorul de cuvânt al Papei Francisc, Federico Lombardi, citat de cotidianul La Repubblica.

Motivul pentru care Agca a tras asupra papei în 1981 rămâne neelucidat. El a efectuat o pedeapsă de aproape 30 de ani de închisoare în Italia și Turcia și pare să sufere de tulburări mintale.

În momentul faptelor, el era căutat de autoritățile turce pentru o serie de infracțiuni și pentru legăturile sale cu mișcarea de extremă-dreapta Lupii Cenușii.