Unul dintre poliţiştii de la Rutieră din Botoșani reţinuţi pentru luare de mită a dus un şofer cu autospeciala Poliţiei până la un bancomat, pe motiv că acesta nu avea bani în portofel pentru a-i da şpagă.

Ancheta procurorilor DNA a scos la iveală informaţii surprinzătoare despre un poliţist din Botoşani, reţinut pentru mită.

Agentul de la Serviciul Rutieră din Botoșani a oprit în trafic un şofer pentru o abatere. Omul nu avea niciun ban la el, ci doar cardul bancar. Poliţiştul ar fi putut să-i dea amendă, însă nu ar fi vrut să renunţe la şpagă. Astfel, contravenientul ar fi fost urcat în mașina de poliție și dus la un bancomat din municipiul Botoșani, de unde a fost extrasă suma aferentă pentru mită, scrie Monitorul de Botoşani.

Procurorii anticorupţie au solicitat imaginile surprinse de camera de supraveghere de la bancomatul respectiv, pentru a vedea dacă poliţistul apare în filmare. De asemenea, au cerut şi informaţii despre suma retrasă, pentru a vedea dacă aceasta coincide cu şpaga de șofer pentru a scăpa de sancțiune.

Deocamdată, aceste informații nu fac parte din probatoriul administrat de procurori, astfel că cercetările nu au fost extinse față de agentul în cauză și pentru această faptă. Din acest motiv, nici numele poliţistului nu a fost făcut public.

Poliţist din Botoşani, reţinut pentru mită după ce a dus cu maşina Poliţiei un şofer să scoată bani de la bancomat pentru şpagă. Alţi agenţi au primit mită produse lactate
Aceste informaţii au fost evidenţiate de anchetatori în referatul de arestare preventivă. Pe 12 noiembrie 2020, în jurul orei 15.15, agentul de poliție Constantin Ciprian Rusu, fiind în echipaj cu agentul Neculai Robert Fecioru, în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DE 58, pe raza localităților Vlădeni-Leorda, ar fi pretins și primit de la un conducător auto foloase necuvenite, în schimbul neaplicării sancțiunii suspendării dreptului de a conduce.

Abaterile constatate au fost depășire pe linie continuă, precum și depășirea vitezei legale de deplasare, dar cum șoferul nu avea niciun ban la el, agentul Fecioru i-ar fi cerut acestuia să aducă mai multe produse, în cursul aceleiași zile, spre seară, la sediul Poliției Rutiere Botoșani, la terminarea turei de serviciu.

„În cursul aceleiași zile, în jurul orei 20.30, agenții de poliție Rusu și Fecioru au primit, fiecare, de la un conducător auto, în curtea sediului Serviciului Rutier Botoșani, câte un pachet cu produse lactate, fiecare pachet în valoare de 50-60 de lei, în schimbul neaplicării sancțiunilor legale față de acesta, pentru abaterile constatate în trafic, în timpul serviciului”, se arată în referatul procurorilor.

În schimb, agentul Robert Fecioru ar fi primit 100 de lei de la un șofer vitezoman, prins circulând cu o viteză de 107 km/h, într-o zonă cu limită de viteză de 70 km/h, sumă pe care a împărțit-o cu celălalt agent din echipaj. Inițial, agentul a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, însă, după ce a primit banii, nu l-a mai amendat pe șofer, ci „a rupt și a dat foc cu bricheta unui exemplar al procesului-verbal de contravenție ce trebuia înmânat contravenientului și apoi l-a aruncat, în timp ce ardea, sub autospeciala de poliție aflată în staționare, de față cu colegul său de echipaj”, se mai arată în referatul procurorilor.

16 foști și actuali polițiști din cadrul Serviciului Rutier Botoșani sunt acuzați de DNA că ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la mai mulți șoferi opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în perioada iunie-noiembrie 2020.

În urma descinderilor de pe 2 iunie, 8 polițiști au fost arestați preventiv, iar alți 8 au fost plasați sub control judiciar. Ulterior, și în cazul celor arestați măsura a fost revocată de Curtea de Apel Suceava, cei opt fiind plasați și ei sub control judiciar.