AFP
International

AFP: Kievul a acuzat Moscova că pregăteşte o „deportare masivă” a locuitorilor din regiunile ocupate

Ucraina a acuzat, miercuri, Rusia că plănuieşte o „deportare în masă” a oamenilor din teritoriile recent anexate, unde a început evacuarea civililor din Herson şi unde Vladimir Putin a declarat legea marţială, scrie AFP.

AFP: Totodată, bombardamentele ruseşti au continuat în nordul Ucrainei, inclusiv la Kiev, în est şi centru, dar şi în vest, zonă în general mai ferită de lupte.

„Inamicul a efectuat patru atacuri cu rachete, unsprezece aeriene şi peste 100 cu mai multe lansatoare de rachete”, a rezumat seara personalul forţelor ucrainene.

Bateriile de apărare aeriană au doborât „mai multe rachete ruseşti” deasupra capitalei ucrainene, a declarat primarul acesteia, Vitali Kliciko. De luni, Kievul a fost atacat de mai multe ori de drone sinucigaşe ruseşti care au vizat în special infrastructura energetică.

La nord, o altă aeronavă fără pilot, de fabricaţie iraniană, a explodat la Cernigău, au spus ucrainenii, care au raportat trei răniţi spitalizaţi.

În sudul Ucrainei, administraţia rusă a regiunii Herson a asigurat miercuri că au început evacuările civililor. Planifică să mute „de la 50.000 la 60.000” în câteva zile pe celălalt mal al Niprului.

AFP. Oraşul Herson, ocupat din primăvară, va fi şi el evacuat, confruntat cu înaintarea trupelor ucrainene, a declarat şeful autorităţilor municipale pro-ruse Vladimir Saldo, promiţând că soldaţii ruşi vor rezista „până la moarte”.