Social

Afla detalii interesante despre vopsire in camp electrostatic!

Ce este vopsirea electrostatica? Dupa cum sugereaza si numele, este o metoda creata pentru a fi folosita pe suprafete din materiale care au o sarcina electrica. Prin urmare, acest tip de vopsea se aplica de obicei pe suprafete metalice, precum portile de otel si cadrele din aluminiu.

Cum functioneaza? Spre deosebire de alte tehnici, care permit amatorilor sa se aventureze in vopsirea, vopsirea electrostatica „necesita” munca unui profesionist. Inclusiv, fiind o procedura realizata de preferinta intr-un mediu industrial. Asta pentru ca necesita o forma diferita de aplicare, cu un pistol special care este preincarcat. In acest fel, atunci cand suprafata este vopsita, vopseaua primeste o sarcina electrica contrara celei a materialului de suprafata, asigurand o mai mare fixare a vopselei pe piesa.

Tipul de vopsea cel mai folosit in aceasta metoda este pe baza de pulbere si nu are solvent, deci este considerata o vopsea ecologica. Dupa ce este aplicat pe piesa, acesta este dus la un fel de cuptor, unde vopseaua pe baza de pulbere se va topi cu suprafata aplicata.

Care sunt avantajele vopsirii electrostatice?

Dupa cum am spus deja, unul dintre marile avantaje ale vopsirii electrostatice este rezistenta acesteia. Datorita atractiei sarcinilor electrice, prezente in vopsea si in materialul pe care este aplicata, vopseaua se lipeste ca un magnet si ofera o vopsire mai puternica decat majoritatea metodelor pe care le aflam acolo.

Prin urmare, ofera rezistenta la abraziune si coroziune, rezistenta la efectele expunerii la intemperii (razele soarelui, caldura, frig, umiditate…) si, in unele cazuri, chiar rezistenta la impact.

Insa rezistenta nu este singurul avantaj pe care il are acest tip de vopsea. Ei bine, un alt beneficiu oferit de acesta este perfectiunea finisajului, care de obicei nu prezinta pete, bule sau picaturi. In plus, acest tip de vopsire este flexibil, adica poate acoperi zone greu accesibile. Are o mare diversitate de culori, performante excelente, nu este agresiv cu mediul inconjurator, permite ca schimbarea culorii sa se faca rapid si are o varietate buna de aplicare.

Citește și  Prețurile în România, mai mari ca-n vest. Salariile tot mici, iar ajutoarele sociale, insuficiente

De asemenea, daca doriti sa vedeti mai mult, intrati pe site-ul firmei electrostatica.ro. Vopsea electrostatica cu pulbere este una dintre cele mai bune tehnici de acoperire care utilizeaza vopsea fara solventi. Ofera multe avantaje, de exemplu:

-durabilitate;

-economie;

-rezistenta;

-agilitatea serviciului;

-„prietenos” cu mediul – nepoluant.

Este o tehnica care permite o mai mare agilitate in proces in comparatie cu alte tehnici de vopsire. Aceasta tehnica de operare a vopselei cu pulbere electrostatica consta in topirea vopselei cu materialul – procesul de incalzire are loc numai dupa aplicarea „pudrei” cu modelul de culoare dorit – aplicarea se face cu o vopsea.

Dupa procesul de aplicare a vopselei in modelul de culoare dorit, materialul este introdus intr-un cuptor, iar dupa ce materialul atinge 200 C, este gata pentru procesul de racire, inspectia calitatii si ambalare. Amintiti-va ca dupa vopsire are loc un pretratament care consta in indepartarea murdariei de pe material si pregatirea suprafetei acestuia prin imersare in fosfat de zinc. Procesul de intarire intr-un cuptor se numeste polimerizare, astfel incat fixarea sa fie eficienta.

Acest intreg proces asigura ca intreaga lungime a materialului este acoperita cu vopsea si ca are o durabilitate excelenta si ramane protejata de coroziune pentru o lunga perioada de timp. Si nu se opreste aici, vezi mai jos alte avantaje.

Avantajele oferite de procesul vopsire in camp electrostatica:

Vopsirea electrostatica este un mare aliat al consumatorului, deoarece ofera multe avantaje dupa cum ati vazut, dar vom evidentia si altele:

-Vopseaua nu foloseste solventi, prin urmare, vopsirea electrostatica cu pulbere contribuie la reducerea agresiunii asupra mediului, in plus, tehnica nu genereaza poluanti.

-Vopsirea este atat de eficienta incat, in mod normal, este nevoie de o singura mana.

-Este rezistent la coroziune.

-Este rezistent la UV.

-De asemenea, rezista la temperaturi ridicate.

– Nu are aceasta caracteristica (in acest caz avem vopsea lichida cu vopsele capabile sa reziste la temperaturi de pana la 600ºC ca solutie).

Citește și  Accident groaznic în județul Cluj.

-Ofera un finisaj de calitate excelenta.

Procesul de lucru de aplicare a vopselei va permite sa intelegeti cum reactiile chimice (pretratarea materialului prin degresare, stripare chimica, pasivizare si fosfatare, legate de procesul de aplicare fizica prin procesul de schimb de sarcina contribuie la o calitate superioara a produsului vostru sau obiectul care are nevoie de revitalizare).

Vopseaua electrostatica este procesul care foloseste principiul electric de atractie si respingere a sarcinilor electrice pentru a fixa vopseaua. Este de obicei un tip de vopsea aplicata pe suprafete metalice, dar poate fi folosita pe orice material incarcat electric.

Exista cateva tipuri de vopsea pulbere, care sunt utilizate in procesul de vopsire electrostatica:

Poliester: potrivit pentru medii exterioare, deoarece are o aderenta mare, in plus, este foarte rezistent la ingalbenire. Aplicarea sa este recomandata pentru cadre din aluminiu, componente auto, acoperisuri industriale, mobilier de gradina, printre altele.

Epoxid: rezistent la intemperii. se recomanda utilizarea acestui tip de vopsea in aplicatii pentru piese industriale, armaturi de constructii civile, tevi, printre altele.

Hibrid (Epoxid si Poliester): dupa cum sugereaza si numele, este o combinatie a celorlalte doua tipuri de vopsea, iar principala sa caracteristica este rezistenta chimica ridicata. Este excelent pentru a fi aplicat in electrocasnice, mobilier din otel, panouri electrice, piese auto, printre altele.

blank