Necenzurat

Afla 5 mari efecte adverse ale contraceptivelor

Contraceptivele pot fi periculoase uneori, daca sunt luate fara sfatul medicului. Afla cateva din reactiile adverse

Afla 5 mari efecte adverse ale contraceptivelorEste foarte important sa folosesti pilulele contraceptive doar la sfatul unui medic, in baza unui control si a unei retete. Anticonceptionalele pot provoca reactii adverse grave, modificari hormonale ireversibile sau imposibilitatea de a mai face copii daca sunt luate „dupa ureche”.

Iata cateva simptome care te pot ajuta sa depistezi sau sa eviti unele dintre situatiile de mai sus.

1. Greata. Daca utilizezi pastilele contraceptive ce nu sunt adaptate stilului tau de viata sau organismului tau, acestea iti pot provoca greata, mai ales daca sunt luate pe stomacul gol.

2. Dureri de cap sau ameteli. In general acestea sunt simptome care pot dura 2-3 luni de inceperea tratamentului contraceptiv. Daca ele persista este indicat sa luati legatura cu un medic.

3. Sani sensibili. In primele luni de la utilizarea pilulelor poti avea sanii mai moi, sensibili la atingere sau mai umflati, deorece in glandele mamare se acumuleaza lichid.

4. Sangerari vaginale. Sangerarile pot sa apara in momente inoportune si pot fi incomode. In mod obisnuit sangerarile pot sa dispara la cateva luni de la utilizarea contraceptivelor. Insa trebuiesc tinute sub control, supravegheate si neaparat sa oferiti aceste detalii medicului ginecolog.

5. Acnee. Daca te gandesti ca ajunsa in adolescenta ai scapat de tot de acnee, iata ca poate sa apara ca reactie adversa. Desi majoritatea contraceptivelor anuleaza efectul acneei, exista si unele care pot provoca afectiuni diverse ale pielii, dar cele care contin doar progesteron, insa sunt cazuri destul de rare.

 

blank