Economic, Featured

Afaceri în vremea pestei porcine. Epidemia ieftineşte carnea de porc, dar lasă loc şi comerţului ilegal

Crescătorii evită autorităţile şi încearcă să nu piardă tot după ce luni de zile au crescut purceii. Îi taie pe ascuns şi vând carnea prin anunţuri pe internet. Un kilogram de carne de porc în vremea pestei se vinde cu 10 lei, potrivit stiri.tvr.ro.

Inspectorii sanitar veterinari și polițiștii trebuie să facă faţă noilor focare de pestă porcină, să intervină şi să îi convingă pe localnici cât de important este să le sacrifice animalele. Dar ţăranii au alte socoteli: vor să nu iasă în pierdere.

De când boala a fost confirmată în Giurgiu, paginile de anunțuri pe internet s-au umplut de oferte de carne. Iar ca să nu atragă atenția vecinilor, localnicii taie animalele departe de ochii autorităților.

 

Autorităţile locale sunt de multe ori de parte ţăranilor. Specialiştii sunt însă fermi, sacrificarea animalului pentru consum nu presupune dispariţia virusului. Nici metodele tradiţionale de sacrificare, potrivit stiri.tvr.ro.

Sunt deja 800 de focare de pestă porcină în toată țara, iar în multe locuri chiar oamenii au ajutat la transmiterea bolii. Iar autorităţile susuţin că nici gardurile, precum cel ridicat de bulgari la graniţă, nu pot opri răspândirea virusului.

160 de mii de porci au fost sacrificați în toată țara, iar harta județelor afectate de virusul pestei africane se mărește de la o săptămână la alta.

Sunt 12 județe în care boala a fost confirmată, iar în 46 de cazuri mistreții sunt cei afectaţi.

blank