Adrian Sârbu
Actualitate

Adrian Sârbu susține limitarea mandatelor pentru funcțiile publice. Primarii să vină din mediul business

Adrian Sârbu susține limitarea mandatelor pentru funcțiile publice. 77% dintre cei 10.000 de respondenți ai unui sondaj realizat de Mediafax-ZD-Aleph News sunt în favoarea limitării la două mandate pentru fiecare funcție publică, cu o durată maximă de cinci ani pentru fiecare mandat, în timp ce 23% sunt împotrivă.

În această perspectivă, conform lui Adrian Sârbu, un primar ar trebui să provină din sectorul business. Cu alte cuvinte, ar fi de preferat ca un primar să fi avut experiență în conducerea unei echipe de angajați anterior, astfel încât să fie familiarizat cu gestionarea unei afaceri și, implicit, a unui oraș.

Adrian Sârbu susține că două mandate sunt suficiente pentru o funcție publică

De asemenea, potrivit opiniei lui Adrian Sârbu, primarii orașelor trebuie să fie în vârstă de cel puțin 30 de ani, să poată fi revocați din funcție și după un an în cazul lipsei de eficiență, și să fie eligibili pentru alte poziții după două mandate în funcție.

Referindu-se la situația lui Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, acesta a spus:

„Nu îl dai azi afară pe Emil Boc. Următorul, Emil Poloboc, zice: „mă, dacă sunt bun stau zece ani. Dacă nu sunt bun stau un an” și ajungem la punctul următor al sondajului. Și atât. Stau până la următorul bilanț.

Cu siguranță că dl. Emil Boc știe când a intrat în funcția de primar că are un mandat, niște indici de performanță pe care nu i-a avut la Cluj, ți-am mai spus cu ce a reușit, și când iese, ajunge eligibil în alt job. În România, chiar tu ai spus, sunt grămezi de joburi. Dl. Emil Boc știe că asta e legea și după zece ani s-a cărat”.

Adrian Sârbu

„România nu e obligată să asigure salariu pe viață nimănui”

În continuare, Adrian Sârbu a spus că România nu e obligată să-i asigure lui Emil Boc și nimănui altcineva salariu pe viață.

„România îi oferă lui Emil Boc șansa de a ocupa o funcțe publică bine plătită, respectată, cu indici de performanță, după care dl. Emil Boc se duce și face altceva în viață. Poate, cu siguranță, că nu va mai avea salariul, că nu cred că avea salariu ca primar mai mult de 3-4 mii de euro brut.

Nu știu cât are un primar, dar trebuie să fie pe acolo. Tu vii pe partea ailaltă și spui: „stai, mă, dar toți primarii sunt corupți, toți primarii fură blat cu cei cărora le dau lucrări publice, grămezi de bani se sifonează, rezultatele nu există”. Singura formă dovedită în lume e mandatul limitat”.

Acesta a adăugat că orice funcționar public nu ar trebui să stea mai mult de două mandate și ar trebui să aibă mai mult de 30 de ani, pentru a fi destul de competenți și cu experiență.


Un proces similar magistraților, ce nu ajung într-o funcție înaltă fără o perioadă de experiență.

„Două mandate. Nu două mandate la Parlament, două la Guvern, două la Președinție, două la Prefectură, două la Primărie că mă cheamă Pristanda al politicii contemporane”, a mai declarat Adrian Sârbu, potrivit alephnews.ro.

Adrian Sârbu

Ce arată datele sondajului

Potrivit sondajului realizat de Mediafax-ZD-Aleph News 44% sunt de acord, în timp ce 56% nu sunt de acord ca instituția președintelui și a premierului să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, președinte/premier, pe care să o voteze direct și uninominal.

Ai fost de acord să votezi electronic și uninominal. Ești de acord ca fiecare funcție publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani?

DA-77%

NU-23%

Ești de acord ca pentru accederea în orice funcție publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

DA-90%

NU-10%

blank