Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Adrian Năstase, EŞEC la CEDO. Plângerea fostului premier, declarată INADMISIBILĂ

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat, joi, inadmisibilă plângerea lui Adrian Năstase privind condamnarea sa în dosarul “Trofeul calităţii”.

nastase_50128000_66465900

În hotărârea definitivă a CEDO se menţionează că plângerile fostului premier sunt nefondate sau incompatibile cu Convenţia europeană a drepturilor omului, informează un comunicat al Curţii.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. În acest dosar, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat ‘Trofeul calităţii în construcţii’ cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

“Deciziile CEDO de cele mai multe ori sunt influenţate de anumite interese. Este greu să comentezi o asemenea decizie ca fiind începutul şi sfârşitul dreptăţii în lume. Pentru Adrian Năstase această decizie reprezintă o mare amărăciune în legătură cu modul în care se poate face dreptate la CEDO. Amărăciune pe care o împărtăşesc din proprie experienţă de mai multă vreme. Pedeapsa este executată, datoriile rezultate din acea sentinţă sunt achitate şi nu cred că poate să existe un organism care să-mi spună mie că este un proces echitabil acela în care inculpatului i se acceptă numai patru martori”, a declarat, la România TV, avocatul Lucian Bolcaş.