Administrația Trump nu dorește să fie parte integrantă din grupul internațional ce caută vaccin anti-COVID
Featured, International

Administrația Trump nu dorește să fie parte integrantă din grupul internațional ce caută vaccin anti-COVID

Administrația Trump a anunțat că nu se va alătura efortului global de dezvoltare, fabricare și distribuire a unui vaccin împotriva noului coronavirus, în principal pentru că în acest proces este implicată Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit Washington Post, această decizie ar putea modela cursul pandemiei și rolul SUA în diplomația din domeniul sănătății.

Peste 170 de țări sunt în discuții pentru a participa la așa numita inițitivă Covax, care are ca scop accelerarea dezvoltării vaccinurilor, asigurarea dozelor pentru toate țările și distribuirea acestora către segmentul cu cel mai mare risc al fiecărei populații.

Planul, care este condus de către OMS și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică și Gavi (o alianță ”vaccinală”), a fost la un moment dat în atenția unilor membri ai administrației Trump și este susținut de aliații tradiționali ai SUA, inclusiv Japonia, Germania și Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene.

Dar Statele Unite nu vor participa, parțial pentru că cei de la Casa Albă nu vor să colaboreze cu OMS, pe care președintele Trump a criticat-o pentru răspunsul său ”centrat pe China” la pandemie.

“Statele Unite vor continua să se angajeze împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că învingem acest virus, dar nu vom fi constrânși de organizațiile multilaterale influențate de corupția Organizației Mondiale a Sănătății și China”, a declarat Judd Deere, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de Washington Post.

”Decizia privind grupul Covax, despre care nu s-a știut, este efectiv o dublare de către administrație (Casa Albă, n. red.) pe pariul său că Statele Unite vor câștiga cursa vaccinurilor. Elimină șansa de a asigura doze de vaccin pentru populație dintr-un grup cu candidați promițători – o abordare potențial riscantă” – notează Washington Post.

„America ia parte la un mare joc de noroc, adoptând o strategie de tip du-te singur”, spune și Lawrence Gostin, profesor de drept global al sănătății la Universitatea Georgetown.

De asemeea, Kendall Hoyt, profesor asistent la Școala de Medicină Geisel din Dartmouth, este de părere că mișcarea este asemănătoare cu renunțarea la o poliță de asigurare.

Ideea din spatele grupului Covax este să descurajeze stocarea discreționară a vaccinului și să se concentreze mai întâi pe vaccinarea persoanelor cu risc ridicat din fiecare țară, o strategie care ar putea duce la rezultate mai bune pentru sănătate și la costuri mai mici, au spus experții.

Neparticiparea SUA la acest grup îngreunează acest lucru.

”Când SUA declară că nu va participa la niciun fel de efort multilateral pentru a asigura vaccinurile, aceasta este o adevărată lovitură”, a spus și Suerie Moon, co-director al Centrului Global de Sănătate de la Institutul Absolvent de Studii Internaționale și de Dezvoltare din Geneva .

„Comportamentul țărilor în ceea ce privește vaccinurile în această pandemie va avea repercusiuni politice, pe lângă cele legate de sănătatea publică”, a adăugat ea.

„Este vorba despre: Ești un partener de încredere sau, la sfârșitul zilei, vei păstra toate jucăriile doar pentru tine?” – mai spune Moon.

Administrația Trump a anunțat că nu se va alătura efortului global de dezvoltare, a unui vaccin, unii membri ai administrației SUA s-au arătat interesați de o abordare mai cooperantă, dar, în cele din urmă, s-a trecut peste opiniile lor.