Culinar, Featured

Adevărul despre struguri pe care nimeni nu îl spune: îngraşă sau nu?

Niciun nutriţionist nu ne interzice să mâncăm fructe, însă trebuie să o facem cu măsură. Mihaela Bilic ne atrage atenţia că strugurii se află pe primul loc în topul fructelor care îngraşă. Aşa că dacă nu ai nevoie de câteva kilograme în plus, consumă maximum 300 de grame.

Strugurii

“Trebuie să consumăm fructele de sezon, pentru că numai toamna avem struguri, prune etc. Este mai important să le mâncăm cu măsură decât să le învinovăţim pentru kilogramele în plus. Este clar însă, într-un top al fructelor care îngraşă cel mai tare că strugurii sunt pe primul loc”, spune Mihaela Bilic.

Prunele

Prunele sunt şi ele foarte dulci, dar sunt şi extrem de sănătoase şi ajută la digestie şi previn constipaţia. “Pot fi consumate şi uscate pe parcursul întregii ierni – le putem usca şi apoi consumă la iarnă sub formă de compot. Este un fruct alcalin şi care are atât de multe proprietăţi benefice, încât aportul caloric nu mai contează”, spune Mihaela Bilic.

Medicul nutriţionist ne sfătuieşte să nu ne ferim de pere – acestea NU îngraşă!

“Perele au fost într-un mod nedrept acuzate că îngraşă. Chiar dacă pară are o cantitate mare de fructoza, are şi nişte proprietăţi speciale: zahărul din pară se absoarbe foarte lent, are o capacitate foarte ridicată de a satisface gustul de dulce. Din acest motiv este chiar recomandată persoanelor care au diabet sau celor care ţin cură de slăbire tocmai pentru că satisface gustul de dulce foarte eficient”, spune Mihaela Bilic.

Absorbţia lentă a zahărului din pară duce şi la o descărcare minimă de insulină, ceea ce înseamnă că pară nu îngraşă.

blank