România mai are de așteptat pentru a adera la zona euro. Potrivit analiștilor financiari, procesul ar putea fi dus la bun sfârșit într-un interval cuprins între cinci și 20 de ani. Premierul Marcel Ciolacu a precizat că țara noastră îndeplinea toate condițiile necesare atunci când PSD a ieșit de la guvernare.
Zona euro, țintă tot mai îndepărtată de România. Țara noastră nu îndeplineşte cererile pentru aderarea la zona euro. Oficialii europeni au ajuns la această concluzie recent, după ce au fost evaluate aspectele juridice şi criteriile de convergenţă.
În acest context, analiștii de la CFA România spun că procedura ar putea dura maxim 20 de ani.
Premierul, atac la adresa „dreptei luminate”
Marcel Ciolacu a precizat, la Bruxelles, că în momentul în care PSD a ieșit de la guvernare, țara noastră putea adera la zona euro. Potrivit șefului Executivului, România îndeplinea toate condițiile necesare pentru acest pas important.Conform șefului Executivului, acesta ar fi rezultatul „coaliției de dreapta luminată”.
Când ar putea România să treacă la euro
La ora actuală, zona eu este alcătuită din 20 de țări membre ale Uniunii Europene. Pe listă se află
Austria, Belgia, Cipru, Croaţia, Finlanda, Estonia, Franţa, Germania, Grecia și Irlanda. De asemenea, incluse sunt și state precum Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos și Portugalia. La zona euro au aderat și Spania, Slovenia, precum și Slovacia.
În plus, Monaco, Vatican, Andorra și San Marino au aderat printr-o serie de acorduri monetare. Concret, legislația din țara noastră nu este compatibilă cu cea a UE. Printre aspectele care stau în calea aderării României se află și criteriile de stabilitate aplicate în cazul prețurilor.