Actualitate, Stiri

Acuzaţiile penale aduse lui Patriciu vor fi clasate, plângerile sale continuă dacă vor moştenitorii

patriciu-640x474

Acuzaţiile anchetatorilor români aduse omului de afaceri Dinu Patriciu, decedat marţi la Londra, în două cauze, una la DIICOT, una la Parchetul Tribunalului Bucureşti, vor fi clasate cu privire la acesta, iar în cazul plângerilor făcute de el, procedurile vor continua doar la cererea moştenitorilor, scrie Mediafax. Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a precizat, marţi, pentru Mediafax, că omul de afaceri Dinu Patriciu este vizat într-un dosar al structurii centrale. DIICOT nu a dorit să ofere informaţii despre caz, dar a menţionat că, în continuare, urmare decesului omului de afaceri, acuzaţiile ce-l vizau pe acesta vor fi clasate, iar acţiunea va continua în ceea ce-l priveşte doar pe latură civilă, context în care, în cazul concretizării dosarului vor fi introduşi în cauză din punct de vedere civil moştenitorii.

Conform unor surse judiciare, faptele pentru care este vizat omul de afaceri în cazul de la DIICOT sunt de delapidare şi spălare de bani cu prejudiciu de peste 1 milion de euro. Unul dintre avocaţii omului de afaceri a arătat la rândul său că dosarul în care era vizat Dinu Patriciu la DIICOT reprezintă un caz mai vechi, disjuns din “dosarul mare Rompetrol”. Avocatul a precizat de asemenea că, pentru faptele ce îl vizează pe Patriciu în acest caz, procurorii vor dispune clasarea şi continuarea cercetărilor faţă de restul persoanelor vizate. “Pe rolul DIICOT a mai rămas un dosar în care el are calitate de persoană vătămată. Plângerea este pentru infracţiuni la Legea 161/2003 şi pentru violarea corespondeneţei şi este îndreptată împotriva unor persoane necunoscute, a ziarului eNaţional, a unui jurnalist de acolo şi a directorului de acolo”, a mai arătat sursa citată, care a precizat că “în acest caz el (Dinu Patriciu – n.r.) invoca faptul că i-a fost spartă corespondenţa pe care o purta cu avocaţii civili în perioada proceselor civile cu partajul”.

Potrivit apărătorului, Dinu Patriciu mai are un dosar penal de evaziune fiscală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în care prejudiciul este de 16 milioane de lei. În acest caz el a fost pus sub acuzare în 4 mai şi este cercetat alături de alte şase persoane între care şi fostul său director de la Adevărul Holding, Peter Imre. În ambele dosare penale în care era vizat, acuzaţiile vor fi clasate de anchetatori, potrivit normelor penale aflate în vigoare, iar în cazul penal în care el este parte vătămată, acţiunea va continua doar la cererea moştenitorilor părţii vătămate, explică apărătorul. Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer.

În decembrie 2012, Dinu Patriciu a fost supus unui transplant de ficat. Patriciu deţinea active imobiliare în Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro în mijlocul crizei. În România, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romană Offices, Cubic Center şi Evo Center (în Pipera), Băneasa Business Center, Cascade Offices (Buzeşti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodată, omul de afaceri a deţinut împreună cu fondul AIG/Lincoln clădirea de birouri Lakeview din Floreasca vândută în anul trecut fondului NEPI. Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a născut în 3 august 1950, la Bucureşti şi a avut afaceri în domeniul petrolier, bancar şi imobiliar.

În anul 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiş pe listele PNL. A făcut parte din Comisia pentru administraţie centrală şi locală, amenajarea teritoriului şi urbanism şi din Comisia pentru echilibru ecologic şi protecţia mediului.

blank