Featured, Sport

Acuzații de rasism, înaintea meciului România-Suedia

Replici dure înaintea meciului de azi dintre România și Suedia. Fotbaliștii scandinavi susţin că se tem de scandările rasiste, iar Federația Română de Fotbal a reacționat imediat acuzându-i pe suedezi de ignoranță. În plus, selecționerul României Cosmin Contra cataloghează acuzațiile drept jignitoare.

„Am discutat cu jucătorii despre paşii pe care îi vom urma în caz de rasism. Trebuie să ştim ce avem de făcut dacă este cazul”, a declarat selecționerul Suediei, Janne Anderson, la conferința de presă organizată joi, la București.

„În niciun caz suporterii români nu sunt rasiști și nici poporul român”, a declarat selecționerul Cosmin Contra.

Într-un comunicat de presă, FRF îi acuză pe suedezi de ignoranță: „Nu există un singur meci în care suporterii naționalei să nu fi respectat rasa și culoarea adversarului din alta țară! Avem noi problemele noastre, dar nu umpleți cu gogoși scutul ignorantei și nu vă faceți săgeți tactice din minciuni! Vikingii noștri, românii, iubesc fotbalul, indiferent de culoarea, rasa, numele, religia jucătorului. Veți fi respectați în România și pe Arena Națională, dar nu veti fi iubiți”, se arată în comunicatul Federatiei Romane de Fotbal.

Ulterior, suedezii s-au apărat, după ce ne-au acuzat de rasism, iar FRF le-a dat un răspuns pe măsură. Selecţionerul nordicilor a explicat în conferința de la București că a avut doar o simplă discuţie cu jucătorii:

„Nu suntem preocupaţi de asta. Sperăm să nu fie probleme din cauza rasismului în meciul de mâine (vineri – n.r.). Băieţii s-au pregătit bine săptămâna aceasta aşa că sunt încrezător înaintea acestui meci”, a spus Janne Anderson.

Precedentul meci de pe Arena Națională, partida dintre România şi Norvegia, contând pentru grupa F de calificare pentru Campionatul European din 2020, s-a disputat luna trecută în prezența unui număr-record de peste 30.000 de copii, din cauza unei sancțiuni UEFA. Terenul României a fost însă suspendat din cauza unor petarde aruncate pe teren de spectatori. Conform unei noi reglementari a UEFA, la meciurile în care echipa gazdă are terenul suspendat și trebuie să joace fără spectatori, este permis accesul copiilor sub 14 ani. Și cu acea ocazie, între FRF și Norvegia au avut loc niște schimburi de replici.

În ultimele două meciuri din grupa F de calificare la Campionatul European din 2020, România va întâlni Suedia, vineri, de la ora 21:45, la Bucureşti, pe Arena Naţională, şi Spania, luni, de la ora 21:45, la Madrid, pe Wanda Metropolitano.

Înaintea ultimelor două partide din grupă, Spania şi-a asigurat prezenţa la turneul final, însă bătălia pentru locul secund se va da între Suedia şi România. Pentru a fi siguri de calificare, tricolorii trebuie să învingă echipa nordică şi să obţină cel puţin o remiză cu Spania.

O aroganță suedeză
Cu câteva zile înainte de meciul cu România, Suedia și-a prezentat tricourile pentru Campionatul European din 2020, deși echipa condusă de Janne Anderson nu este calificată matematic la turneul final, iar România încearcă să obțină biletele pentru turneul final în dauna nordicilor.

Întrebat dacă i se pare o aroganță gestul suedezilor de a-și prezenta deja tricourile pentru Campionatul European din 2020, în ciuda faptului că nu a obținut calificarea încă, selecționerul Cosmin Contra a spus: „Mie personal, da, acum fiecare… mie personal… m-am simtit jignit de lucrul acesta, e clar că ne desconsideră și sper din toată inima că acest lucru să fie încă un atu pentru ca jucătorii să se mobilizeze și sunt sigur că vor fi mobilizați”.

Capitanul Suediei, Granqvist, a explicat de ce și-au pregătit deja echipamentul pentru EURO 2020 înaintea meciului cu România, vital pentru calificare: „N-a fost decizia noastră, ci a Federatiei şi a celor de la Adidas. Sperăm că vom merge la EURO, dar vom avea aceste tricouri indiferent ce se va întâmpla”, a spus fotbalistul în conferința de presă de la București.