Actuala guvernare a făcut mult zgomot pe tema reformelor din zona media, fiind subliniat faptul că şefia şi modul de administrare ale TVR şi Radio România trebuie schimbate din temelii. Cu toate acestea, Puterea arată că nu vrea deloc trecerea rapidă a noii legi de organizare şi funcţionare a celor două instituţii de stat.

Numirile interimare din cadrul SRR (Liviu Popescu) şi SRTv (Ramona Săseanu) ar fi trebuit să dea răgaz partidelor câteva luni pentru a trece prin Parlament legea prin care sunt sparte în două funcţiile de conducere din zona media, dar care ar permite şi numirea unor noi consilii de administraţie.

În acest sens, mai multi lideri politici de la actuala guvernare chiar au depus un proiect de lege încă de la sfârşitul lunii aprilie. Conform iniţiativei legislative, preşedintele consiliului de administraţie nu va mai fi directorul general al societăţii, ci vor fi două funcţii distincte, ambele desemnate în urma votului în Parlament. Printre schimbările propuse se numără faptul că membrii consiliilor de administraţie nu vor putea avea şi calitatea de angajaţi ai SRR şi SRTv, ei sau rudele lor până la gradul al II-lea.

Procedura de urgenţă, respinsă de două ori

Cu toate acestea, reforma avansează încet, spre deloc, proiectul de lege nefiind trimis nici la comisii pentru moment. Mai mult, în cadrul şedinţei Birourilor Permanente de la începutul săptămânii trecute, Ionuţ Moşteanu (lider de grup al USR-PLUS) a cerut ca proiectul să fie dezbătut şi votat în procedură de urgenţă, dar conducerea Camerei Deputaţilor s-a opus. Acesta nu este, însă, primul refuz al conducerii Camerei de a dezbate proiectul astfel. Senatorul Turos Lorand (UDMR) a cerut ca proiectul să fie dezbătut în regim de urgenţă şi pe 5 mai, însă s-a lovit de opoziţia colegilor de coaliţie. Prin aceste decizii, şansele ca proiectul de lege să treacă în această sesiune parlamentară sunt minime.

Prin urmare, Ramona Săseanu (TVR) şi Liviu Popescu (Radio România) îşi vor păstra funcţiile de şefi interimari până în septembrie, posibil chiar octombrie, atunci când oricum va expira mandatul de 6 luni.