Actorul Toma Moraru s-a sinucis în Germania.

toma_moraru_400x230_78044900

„Problema e că tinerii artişti, fie ei actori, regizori sau pictori, nu pot trăi decent în ţara lor. Nu au din ce“, spune ultimul regizor cu care a lucrat tânărul actor.

Potrivit apropiaţilor actorului ieşean To­miţă Moraru, trupul acestuia urmează să fie incinerat după ce poliţia germană va încheia ancheta cu privire la circumstanţele morţii. Pe de o parte, fiindcă în urma impactului cu trenul de mare viteză trupul acestuia a fost aproape distrus, iar pe de altă parte, fiindcă acesta le-ar fi spus surorilor sale că, dacă ar fi să moară, doreşte să fie incinerat. „Şi-a exprimat dorinţa asta când era în viaţă. Este o chestie ciudată, o potrivire foarte stranie, faptul că el a murit aşa şi că vrea să fie incinerat merg cumva în legătură“, a explicat regizorul Octavian Jighirgiu.

În cursul zilei de miercvuri, familia a plecat către orăşelul Wunsiedel, unde Toma Moraru şi-a petrecut ultimele luni din viaţă. Aceştia vor aştepta ca ancheta să se finalizeze pentru a veni înapoi fie cu rămăşiţele umane ale actorului, fie cu cenuşa sa.

Într-un comentariu postat pe pagina de Internet a „Ziarului de Iaşi“, regizorul Andrei Ciobanu, care a lucrat cu Tomiţă, cum îi spuneau prietenii, la piesa Hangiţa, spune că gestul tânărului actor a fost şocant pentru toţi ce care l-au cunoscut, însă acesta mai precizează că trebuie observată situaţia de ansamblu. „Problema e că tinerii artişti, fie ei actori, regizori sau pictori, nu pot trăi decent în ţara lor. Nu au din ce. Salariile în teatru sunt mizerabile, dar şi aşa să prinzi un post în teatru e o «minune». Toma era un actor foarte talentat, a avut câteva colaborări în Iaşi, cele mai multe la Ateneu. Dar nu te poţi întreţine din colaborări, e prea puţin. Ca să poţi să fii actor în România, trebuie să faci multe alte joburi pe lângă asta ca să poţi trăi. Ajungi aproape să îţi faci meseria ca un hobby“, a precizat acesta, explicând că actorii ajung să trăiască „de pe azi pe mâine“, fiind excepţii cei care se descurcă din punct de vedere financiar.

Dumini­că, de la ora 19, se va rejuca Hangiţa la Ateneul Tătăraşi, ultima piesă în care a jucat Toma Moraru.