Video

Activiştii anti-defrisari lovesc în firma Schweighofer: parodia care face senzaţie pe net

Activiştii de mediu luptă cu toate armele împotriva firmei austriece Schweighofer Holzindustrie. Ultima lovitură vine pe internet, unde o înregistrare video cu directorul firmei face senzaţie… după o mică prelucrare.
 
După izbucnirea scandalului defrişărilor şi apariţia unei anchete care dovedea că austriecii de la Schweighofer sunt dispuşi să cumpere lemn tăiat ilegal, directorul executiv Gerard Schweighofer a transmis un mesaj video în care dădea asigurări că lucrurile nu stau aşa cum au fost prezentate.
Înregistrarea video cu Gerard Schweighofer a fost prelucrată prin adăugarea unor subtitrări care spun cu totul altceva decât mesajul iniţial. Pentru cei care nu cunosc limba germană, rezultatul este o parodie de zile mari:
 
„Bună ziua! Mă numesc Gerald Schweighofer. Acum câteva zile, s-a spart buba de puroi a mafiei lemnului din Republica Bananieră România. După cum aţi aflat, firma noastră a fost complice la distrugerea sistematică a pădurilor acestei ţări. Nu este adevărat ce se spune pe internet, că am fi o corporaţie responsabilă! Hotzindustrie Schweighofer a plătit timp de un deceniu şpăgi grase pentru a pune mâna pe pădurile voastre. Ideea era să ne îmbogăţim din lemn furat. Recunosc că suntem falşi şi impocriţi. O familie de prădători şi devoratori de resurse. Pentru a tăia ilegal pădurile şi a le distruge la cele mai înalte standarde internaţionale, ne-am făcut rost de nişte fiţuici, numite certificate PEFC şi FSC. Aşa fraierim lumea că tăiem doar lemn înregistrat. Aşa fraierim lumea că tăiem doar lemn înregistrat. Vă garantez însă că nu se fac controale serioase. Acest camion aduce lemn tăiat ilegal în Apăseni, cu documente false de la o firmă fantomă. Nimeni nu poate dovedi că-i lemn furat, aşa că-l primim cu drag la fabrică. Aşa facem rost de materialul necesar pentru abatoarele noastre de păduri. Noi suntem mai presus de lege. Nu renunţăm nici la lemnul din Parcurile Naţionale, pentru calitatea sa deosebită. Aveţi o legislaţie şi autorităţi de doi bani care permit asemenea abuzuri în ariile protejate. Facem presiuni enorme asupra firmelor, să ne aducă cât mai mult lemn. Cine nu respectă contractul zboară! Ştiu acel video prin care suntem demascaţi că acceptăm lemn tăiat ilegal ne va rupe gâtul. Cu toţii aţi putut vedea în acel video cât de penali suntem. Angajaţii m-au asigurat că e groasă rău. Aşa că mi-am făcut bagajele, să fiu pregătit. De când a apărut acel film, sunt speriat şi paniacat. Riscăm să ne închidă toate fabricile. De aceea am început să-mi concediez angajaţii şi să reziliez contractele cu furnizorii. Mai mult, m-am hotărât să suspend activitatea firmei şi să mă apuc de salvat pădurile. Vreau să-mi transform firma într-o asociaţie ecologistă dedicată reîmpăduririlor la scară globală. De asemenea, apelez la toţi pădurarii şi politicienii mituiţi de mine să-şi doneze şpăgile pentru plantări de copaci. Iar eu fug din ţară, că deja se trezeşte DNA.”
blank