Actualitate, Stiri

Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit cu până la 70% după ce Ponta a cerut respingerea proiectului

Acţiunile Gabriel Resources au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 19 ani după ce premierul Victor Ponta le-a cerut legiuitorilor să voteze împotriva planurilor companiei canadiene de a deschide o mină de aur la Roşia Montană îndemnând şi Camera Deputaţilor la vot negativ.

bursaTitlurile Gabriel Resources au coborât la un minim de 0,43 dolari canadieni pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere (1,1 dolari). Ulterior, cotaţiile s-au întors până la 0,57 dolari pe acţiune, iar scăderea s-a limitat la 61,2% în această după-masă.

Premierul Victor Ponta a declarat că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: “Şi cu asta, basta!”.

Ponta a spus că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor. Premierul a mai spus că în cazul proiectului Roşia Montană a dorit ca Guvernul să nu aibă o răspundere asupra acestuia, pentru a nu plăti despăgubiri, însă a precizat că “în mod sigur” compania canadiană va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Anterior, preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu a declarat că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice.