Un judecător federal a respins acțiunea uni proces condus de aliaţii din Congres ai preşedintelui Donald Trump care avea scopul de-al presa pe vicepreşedintele Mike Pence să anuleze rezultatul alegerilor, potrivit New York Times. Susţinătorii preşedintelui sperau să îi dea lui Pence puterea de a respinge voturile electorilor care au fost acordate lui Joe Biden.

Judecătorul Jeremy D. Kernodle din Texas a decis că legislatorii republicani, conduşi de Louie Gohmert, nu aveau calitatea de a-l acţiona în judecată pe Pence în această problemă.

Acțiunea procesului atacă o lege veche de mai bine de un secol privind procesul Colegiului Electoral, în încercarea de a extinde rolul de altfel ceremonial într-unul cu puterea de a respinge voturile electirale date lui Joe Biden.

Ca preşedinte al Senatului, Pence are responsabilitatea de a deschide plicurile trimise de fiecare stat, de a număra voturile şi să anunţe rezultatele alegerilor când Congresul se va întâlni pe 6 ianuarie pentru a certifica victoria democratului Biden. 

Louie Gohmert, colegii lui şi electorii din Arizona au sperat că procesul, deschis duminica trecută, l-ar putea forţa pe Mike Pence să îşi asume un rol extins, presându-l pe vicepreşedinte să invalideze rezultatele alegerilor.

Judecătorul Kernodle, care a fost numit de Trump, le-a năruit speranţele vineri, iar Gohmert a spus într-un interviu acordat Newsmax că avocaţii săi vor face apel.

Decizia judecătorului a venit la o zi după ce Departamentul de Justiţie (JD) i-a cerut să respingă procesul. JD a transmis că Gohmert nu are calitatea de a-l acţiona în judecată pe Pence privind îndeplinirea atribuţiilor prin lege, dar a precizat că el ar trebui să dea în judecată Congresul, care a adoptat legea.

Preşedintele Trump a fost dezamăgit să afle că Departamentul de Justiţie îl reprezenta pe Pence într-un proces pe care susţinătorii lui l-au deschis şi l-a contactat vineri dimineaţă pe vicepreşedinte pentru a discuta despre asta, au spus trei surse.

Echipa de campanie a lui Trump a deschis mai multe procese pentru anularea rezultatelor alegerilor din noiembrie în diverse state, însă fără succes.

Cu majoritate de republicani în Senat aşteptat să certifice alegerile şi cu Casa Albă controlată de democraţi, încercarea este destinată eşecului.