Acordul comercial privind investițiile dintre China și UE este „pe aparate”, scrie Politico într-o analiză, după schimbul de sancțiuni impuse de cele două părți una împotriva celeilalte. Furioși că sunt ținta sancțiunilor chineze, mai mulți europarlamentari proeminenți acuză că nu vor ratifica tratatul comercial UE – China din decembrie anul trecut.

Ce diferență după numai trei luni, scrie Politico. La finele anului trecut, lideri europeni de top, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, se grăbeau să securizeze un acord cu președintele chinez Xi Jinping, sperând că vor face viața mai ușoară investitorilor europeni în China – producătorii de automobile, de exemplu.

Dar relațiile s-au stricat neașteptat de repede de atunci, în parte din cauza îngrijorărilor crescânde privind represiunea Chinei împotriva minorității musulmane uigure din Xinjiang.

În vreme ce Statele Unite au descris abuzurile Beijingului împotriva uigurilor drept genocid și au impus un embargo comercial, Uniunea Europeană a adoptat o poziție mult mai puțin dură. Lista cu sancțiuni foarte atent calibrate anunțată luni de UE privește patru oficiali chinezi din Xinjiang și biroul regional de securitate.

Având în vedere această abordare aparent precaută, contraatacul rapid al Beijingului a venit ca un șoc. Într-o escaladare fără precedent, politica dură adoptată de China – wolf warriors* – arată că este gata să sacrifice acordul comercial cu Bruxelles-ul, atacând direct Parlamentul European, decât să primească lecții de la Europa într-o chestiune pe care o consideră de securitate internă.

Imediat după sancțiunile anunțate de UE, China a impus la rândul ei sancțiuni împotriva a cinci europarlamentari, a subcomisiei privind drepturile omului și a unor cercetători specializați în problematicile Chinei.

Mai mult, Beijingul a anunțat că sancționează și Comitetul Politic și de Securitate al Consiliului Uniunii Europene, care este format din 27 de ambasadori cu sediul la Bruxelles, dar nu este clar dacă sunt afectați și ambasadorii. ONG-uri cu care oficialii europeni colaborează frecvent pe tema Chinei au căzut și ele victime sancțiunilor.

Pentru parlamentarii europeni, acțiunile Chinei înseamnă ruperea acordului comercial.

„Este de neconceput ca Parlamentul să mai ia în considerare ideea ratificării acordului în timp ce membrii săi și una din comisiile sale se află sub sancțiuni”, a declarat Marie-Pierre Vedrenne, reprezentantă a grupului Renew Europe în acordul comercial UE – China.

Furtună diplomatică
Ministerul chinez de Externe a declarat că sancțiunile impuse de UE sunt „bazate pe minciuni, dezinformare și nimic altceva”. După care a avertizat Bruxelles-ul „să nu mai dea altora lecții despre drepturile omului și să se amestece în chestiuni interne. Trebuie să înceteze practica ipocrită a dublului standard și să nu mai înainteze pe o cale greșită. În caz contrar, China va lua în mod hotărât alte măsuri”.

Luni seară, Franța și Olanda au anunțat că vor aborda chestiunea cu ambasadorii chinezi din țările lor. Prim-ministrul olandez Mark Rutte a scris pe Twitter: „Măsurile Chinei reprezintă un răspuns complet nejustificat la sancțiunile impuse de UE sub regimul drepturilor omului”.

Ridicând problema unor posibile noi sancțiuni sub aspectul drepturilor omului, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat: „Noi sancționăm oameni care încalcă drepturile omului, nu parlamentari, cum a făcut partea chineză. Acest lucru este de neînțeles și de neacceptat pentru noi”.

Această escaladare a tensiunilor cu UE vine în contextul în care și relațiile SUA – China se deteriorează. Nu mai departe de săptămâna trecută, manieratul Yang Jiechi, cel mai experimentat diplomat din atotputernicul Politburo, a lansat un atac usturător la adresa sistemului politic american în timpul întâlnirii cu secretarul de stat Antony Blinken, care a avut loc în Alaska. În lipsa unui acord deplin între Washington și Bruxelles în privința abordării Chinei, Antony Blinken vizitează Bruxelles-ul începând de marți, unde se va întâlni cu oficiali europeni, inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a fost aspru criticat pentru că a dovedit slăbiciune în fața Rusiei, a sugerat o poziție mai dură în privința Beijingului.

„Măsurile luate de China după sancționarea unor oficiali… au creat o atmosferă nouă, cu siguranță, au creat o situație nouă”, a spus Borrell într-o conferință de presă.

Câmp de bătaie în Parlamentul European
Bătălia decisivă pentru supraviețuirea acordului comercial UE – China se va duce în Parlamentul European. Iar membrii săi au reacționat cu furie la sancțiunile Chinei.

Grupul Socialiștilor si Democraților, al doilea ca mărime în PE, a spus că Beijingul trebuie să ridice sancțiunile pentru a ratifica acordul. Socialiștii și Democrații au anunțat într-o declarație că „vor face din ridicarea sancțiunilor Chinei împotriva unor europarlamentari o condiție pentru ca Parlamentul să inițieze discuții despre acordul comercial UE – China”.

Iuliu Winkler, europarlamentar român de centru-dreapta, care a condus grupul parlamentar de monitorizare a acordului comercial, a anulat luni noapte o întâlnire pe tema acordului, care urma să aibă loc marți.

„Având în vedere evoluțiile de azi în relația UE – China, în special cu privire la sancțiunile inacceptabile împotriva unor membri aleși ai Parlamentului European și ai subcomisiei pentru drepturile omului, s-a luat decizia că organizarea marți a unei întâlniri a grupului de monitorizare pentru China este inoportună”, a transmis Winkler, membru al grupului PPE, într-un mail pentru Politico.

Bernd Lange, președintele socialist al comitetului parlamentar pentru comerț, care va fi responsabil cu examinarea pactului, a sprijinit decizia lui Winkler. „În mod clar, evenimentele de azi nu permit continuarea lucrurilor în acest mod”, a spus el.

Cui Hongjian, șeful Departamentului de Studii Europene la Institutul Chinez de Studii Internaționale, a declarat pentru ziarul chinezesc controlat de stat Global Times că sancțiunile impuse de China împotriva UE ar putea transmite un semnal puternic la Bruxelles să nu se mai amestece pe viitor în treburile interne ale Chinei.

Philippe Le Corre, specialist în problemele Chinei la Harvard Kennedy School, a spus că UE va trebui să meargă pe o frânghie subțire.

„Pe de o parte, UE vrea să satisfacă marile companii și asta este ideea din spatele (acordului comercial cu China). Pe de altă parte, este parte a acestui grup de democrații, așa că trebuie să afișeze respingere față de ce se petrece în China. Sentimentul meu este Chinei nu-i pasă dacă acordul se va încheia sau nu”, a spus Le Corre, adăugând că tratatul „a fost mai mult o victorie simbolică pentru China”.

* Wolf warriors – lupii războinici – este denumirea dată noului stil de politică externă al Chinei, mult mai direct și mai agresiv decât stilul fad din ultimele decenii ale diplomației chineze, potrivit unei analize CNN. În loc de declarații lungi și plictisitoare, ca înainte, lupii războinici pun mâna pe Twitter sau alte rețele sociale și răspund direct oricărei critici la adresa Chinei. Denumirea vine de la un film chinezesc de acțiune cu mare succes la public în China, intitulat chiar „Wolf Warriors”, în care personaje de tip Rambo se luptă cu inamicii pe tot mapamondul pentru a apăra interesele țării.