România
Actualitate

Aceste pensii dispar din România! Anunțul făcut chiar astăzi, 9 aprilie: Au semnat

O petiție pentru desființarea pensiilor speciale a strâns până acum peste 50.000 de semnături, au anunțat reprezentanții Uniunii Salvați România. Aceștia apreciază că, dacă PNL și PSD nu taie pensiile speciale „riscă dezvoltarea României”, care ar putea pierde miliarde de euro din PNRR.

Uniunea Salvaţi România a anunţat, duminică, faptul că peste 52.000 de oameni au semnat petiţia pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Potrivit unui comunicat al USR, semnăturile au fost strânse în doar o săptămână pe site-ul dedicat campaniei.

Zeci de mii de români au semnat petiția

USR arată că a lansat campania de strângere de semnături pentru a pune presiune pe parlamentarii PSD şi PNL şi pentru a-i împiedica să pună în pericol viitorul României de dragul propriilor privilegii.

„Guvernul PSD-PNL riscă dezvoltarea României ca să nu taie pensiile speciale. În joc sunt miliarde de euro din PNRR. Ciucă are o pensie specială de 18.000 de lei. Ciolacu i-o protejează.

Zilele acestea, vedem ipocrizia unei coaliţii care pune privilegiaţii pe primul loc şi e pregătită să sacrifice viitorul românilor, şcolile, spitalele şi autostrăzile. USR este singurul partid care se opune pensiilor speciale, este partidul care a trecut eliminarea pensiilor speciale în PNRR”, spune preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Săptămâna viitoare, proiectul privind pensiile speciale va fi dezbătut în comisiile din Camera Deputaţilor, menţionează sursa citată. USR arată că a depus zece amendamente care să elimine pensiile speciale, soluţia corectă fiind trecerea la contributivitate. Toţi oamenii trebuie să primească pensie pe baza aceloraşi reguli.

„Conform angajamentelor din PNRR, adoptarea legii pensiilor speciale avea ca termen finalul anului 2022. Pentru că legea nu a fost adoptată, România nu poate depune a treia cerere de plată prin PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro, şi riscă să piardă o mare parte din aceşti bani”, precizează USR.

Economii de 25 de miliarde de lei

Amintim că, la rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui solicita sâmbătă Guvernului să nu crească taxele şi impozitele pentru a suplini „ineficienţa ANAF” în colectarea veniturilor statului, ci să elimine pensiile speciale şi majorările de cheltuieli făcute anul trecut.

„În condiţiile în care guvernul PSD-PNL a descoperit că are un minus de 20 de miliarde de lei în buget, fostul ministru Claudiu Năsui propune ca în loc să crească din nou impozitele, guvernul să renunţe la creşterea salariilor şi sporurilor la stat faţă de anul trecut, ceea ce ar însemna o economie de 9,2 miliarde de lei, să renunţe la creşterea cheltuielilor de bunuri şi servicii faţă de anul trecut, ceea ce ar însemna o economie de 3,5 miliarde de lei, să taie pensiile speciale, ceea ce ar aduce economii de 12,4 miliarde de lei”, afirmă fostul ministru al Economiei, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, Guvernul ar face în total economii de 25 de miliarde de lei, fără ca marea majoritate a românilor să simtă vreo diferenţă în calitatea serviciilor statului.

blank