„Aveţi o istorie importantă, o mare cultură şi este foarte bine ca întâi să vă cunoaşteţi propria limba (…), iar apoi puteţi învăţa şi alte limbi”
Proaspătul laureat al Galei Primăriei Sectorului 2, „Om între oameni – Excelenţă în civism”, academicianul francez Thierry de Montbrial, a dorit „să ia pulsul” tinerei generaţii din România, întâlnindu-se joi, 16 ianuarie, cu un grup de liceeni, membri ai Parlamentului Local al Tinerilor sector 2 şi ai Guvernului Tinerilor din sectorul 2.
Reuniunea găzduită de primarul Neculai Onţanu la sediul Primăriei Sectorului 2 a avut ca temă „Europa şi rolul României în concertul actual al dezvoltării internaţionale”. La întâlnire au mai fost prezenţi acad. Maya Simionescu, acad. Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, monseniorul Robu, deputatul Iulian Popescu, Caius Traian Dragomir, fost ambasador al României la Paris.
S-a făcut, astfel, o legătură între generaţii, din dorinţa incontestabilă a tinerilor de a pătrunde tainele noilor modele europene. Într-o lume aflată în permanentă transformare, aceste modele pot fi repere ale noilor generaţii deoarece au capacitatea de a analiza la cel mai înalt nivel soluţiile şi motivaţiile fenomenelor social-economice actuale.
În cuvântul adresat academicianului francez, primarul Neculai Onţanu a declarat:
“Știu cât îi iubiți, cât îi sprijiniți și cât îi admirați pe tineri. Ultima dovadă este raportul Ramses 2014, pe care l-ați dedicat în întregime tinerei generații. Vă împărtășesc preocuparea pentru instruirea tinerilor, interesul de a-i coopta în viața Cetății, de a-i implica în activitățile politico-administrative. Ei se formează aici nu doar drept cetățeni activi ai României, ci ai Europei și ai lumii.
Am creat, la nivelul comunității Sectorului 2 – de 10 ani – o școală a democrației. Tinerii noștri aleși sau numiți se află la al patrulea mandat. Am dorit să facem nu un exercițiu teoretic, ci mai ales unul practic. Tinerii se familiarizează cu structurile, cu mecanismele democrației, implicându-se activ în viața comunității.
Vă mărturisesc că ideile și inițiativele lor m-au încântat nu o dată. Ei sunt sprijinul meu de nădejde, îmi sunt consilieri, mă ajută să am mereu o perspectivă proaspătă asupra realității și cele mai imaginative soluții.
Mă bucur să le ofer astăzi foarte tinerilor mei colaboratori – avizi de modele exemplare – șansa de a vă cunoaște, domnule academician Thierry de Montbrial. Șansa de a se afla lângă domnia voastră – personalitate remarcabilă și influentă a contemporaneității. Tinerii bucureşteni au șansa de a-l asculta pe unul dintre artizanii conceptelor care modelează lumea în care trăiesc. Vă mulțumesc, Excelenţa Voastră, domnule Thierry de Montbrial, că ne-ați făcut onoarea de a vă afla astăzi în mijlocul nostru…”
În faţa unei săli pline de liceeni dornici să-i asculte opiniile şi sfaturile, acad. Thierry de Montbrial a punctat rolul pe care îl are conceptul de tinereţe, concept care nu ţine de vârsta biologică, ci de cea din suflet. „Este important modul în care este privită viaţa: cu credinţă, speranţă şi iubire. Acestea sunt elementele esenţiale pentru o tinereţe în toate sensurile cuvântului” – a explicat domnia sa, trădându-şi astfel propria tinereţe.
De altfel, academicianul francez a îndemnat la traversarea provocărilor vieţii cu maturitate şi implicare, dar mai ales fără pesimism. „Ştiu că peste tot, în Uniunea Europeană, domină pesimismul dintr-o lume în permanentă schimbare. Aceste pesimism provine dintr-o oarecare naivitate a aşteptării unor miracole, fără să dăm timp timpului să-şi arate roadele. Chiar dacă noutatea poate aduce pesimism, din teama schimbării, iar lipsa adaptării poate duce la deziluzii, este nevoie de un efort individual pentru a accepta schimbările realizate doar în timp. Prin urmare, dragi tineri, vă învit la optimism şi la a vedea partea plină a paharului!” – a spus de Montbrial.
Domnia sa a mai vorbit despre necesitatea ca tinerii să reziste tentaţiei de a pleca din ţară şi a subliniat că, oriunde în lume, ei trebuie să-şi păstreze valorile tradiţionale, naţionale, esenţiale pentru a nu se pierde ca identitate individuală care-şi cunoaşte rădăcinile în bogăţia culturală internaţională. „Aveţi o istorie importantă, o mare cultură şi este foarte bine ca întâi să vă cunoaşteţi propria limba, să aprofundaţi limba dumneavoastră, cultura dumneavoastră, iar apoi puteţi învăţa şi alte limbi”.
În acest context, Thierry de Montbrial a atras atenţia că „Ideea de state unite europene nu este un concept de actualitate, deoarece Europa are capacitatea de a crea propriile sale modele demne de urmat şi nu de a prelua identităţi ale altor forme de organizare existente. Este bine să ne cunoaştem istoria şi să fim conştienţi de propriile valori naţionale, abia apoi să fim în măsură de a prelua modele externe”, a concluzionat domnia sa.
Tinerii care au participat la dialog au primit din partea academicianului francez volumul său, „Penser l’Europe”, motiv pentru domnul Thierry de Montbrial sa atinga în discursul sau opinii şi puncte de vedere din cele doua carti pe care le-a scris despre Romania, respectiv „Jurnal Romanesc” si „Penser l’Europe”.
Mare prieten al României, ”emisarului neoficial” pentru România cum este cunoscut în înaltele cercuri europene, domnul Thierry de Montbrial este preşedinte-fondator al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, membru al Academiei Franceze, membru, din 1976, al Comitetului Director al Grupului Bilderberg, este unul dintre artizanii conceptelor care au modelat lumea în ultimele decenii. Interesul cu care Thierry de Montbrial onorează România, vizitele sale la București, imediat după căderea comunismului, judecățile sale de valoare, ne oferă un solid motiv de optimism.
Ilustrul laureat al Galei „Om între oameni” este membru al Academiei Franceze, vicepreședinte de onoare al Academiei Române, doctor în economie, este un observator atent și avizat al lumii în care trăim. Analizele domniei sale, între care celebrele rapoarte Ramses, sunt radiografii vizionare ale prezentului, idei asupra cărora trebuie să reflectăm.