Un bărbat din Iaşi a stat 140 de zile la puşcărie pentru că în baza de date a Poliţiei Rutiere apărea ca având suspendat permisul de conducere. Din închisoare, Bogdan Horobeţ a intentat un proces de revizuire, pierdut de obicei de reclamanţi în proporţie de 95%, a câştigat şi a fost eliberat. La sfârşitul anului trecut, Horobeţ a dat în judecată Statul Român, pentru daune, şi a avut din nou câştig de cauză.

penitenciar_71932300

Un ieşean a dat în judecată Statul Român, solicitând daune materiale şi morale de peste jumătate de milion de euro. Bogdan Horobeţ (33 de ani) a demonstrat în instanţă că a stat încarcerat vreme de aproape cinci luni din cauza unei greşeli în lanţ comise de funcţionarii publici.

Pe data de 28 noiembrie 2008, a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea legislaţiei rutiere cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile. Din cauză că nu a depus la Poliţia Rutieră permisul de conducere, sancţiunea s-a prelungit cu alte 30 de zile.

În 2009, în mod teoretic, şoferul trebuia să-şi reintre în drepturi, adică să conducă liniştit, deoarece perioada de suspendare expirase. Din cauza sistemului deficitar şi a faptului că menţiunea nu se operase în baza de date a Serviciului Rutier, lui Horobeţ i s-au întocmit mai multe dosare penale. În unul dintre acestea, Judecătoria Buftea l-a condamnat pe ieşean la o pedeapsă rezultantă de doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru încălcarea legislaţiei rutiere.

Potrivit 7est.ro, pe 25 ianuarie 2013, a arestat. Ulterior, Horobeţ a formulat o cerere de revizuire, pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Într-un final, după 140 de zile de încarcerare, judecătorii i-au dat dreptate ieşeanului, constatând că acesta făcuse puşcărie degeaba.

Între timp, ieşeanul susţine că s-a îmbolnăvit. „Din cauza erorii judiciare comise în cazul meu, mi-am pierdut toţi prietenii. Înainte de condamnarea definitivă aveam o prietenă, cu care îmi făcusem planuri de a mă căsători. Din pricina încarcerării, aceasta a încetat relaţia cu mine. Mai mult, în sistemul penitenciar am luat afecţiuni grave şi am avut chiar gânduri suicidare, considerând că mi s-a făcut o gravă nedreptate”, a precizat Bogdan Horobeţ, care a adăugat că, de multe ori, a suferit puternice căderi psihice şi a avut accese de plâns pentru că toţi apropiaţii îl privesc acum ca pe un „puşcăriaş”.

Judecătorii Tribunalului Iaşi au admis doar în parte acţiunea lui Horobeţ şi au obligat Statul doar la plata cheltuielilor de judecată, de 1.000 de lei, a unor daune materiale de numai 540 de lei, precum şi a unor daune morale de doar 70.000 de lei (aproximativ 16.500 de euro, din cei 500.000 solicitaţi).