Codrin Ștefănescu
Social

A.P.P. – Codrin Ștefănescu – Secretar General A.P.P. – Scrisoare deschisă adresată Guvernului României Mesaje primite

Vă transmitem, în cele ce urmează, dar și atasat, Scrisoarea deschisă a secretarului general al A.P.P., Codrin Ștefănescu, adresată Guvernului României în legătură cu prețul la care sunt achiziționate din import gazele naturale.

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ GUVERNULUI ROMÂNIEI

Domnule Prim Ministru Nicolae Ionel Ciucă,

Aflăm din surse guvernamentale despre tranzacții cu gaze naturale pentru asigurarea consumului intern pe timp de iarnă la prețuri exorbitant de mari, care vor genera costuri împovărătoare pentru populație.

România a cumpărat cel mai scump gaz de import din istoria noastră națională: 1.592 de dolari/mia de metri cubi în luna iulie 2022 față de 169 dolari/mia de metri cubi în aceeași lună a anului 2021, conform ”Raportului de monitorizare piaţă de gaze naturale – luna iulie 2021”, publicat pe site-ul ANRE.

Prin urmare, constatăm că singura grijă a ministrului Energiei, Virgil Popescu este cum să aducă gaz în România la prețurile cele mai mari din lume, cum să scadă, până la epuizare, veniturile românilor și cum să umple până la refuz conturile companiilor străine. Totul cu acordul dumneavoastră!

Aceste măsuri fără logică și asumate în mod constant de executiv, pe lângă faptul că sunt luate la recomandarea Bruxelles-ului, sunt aplicate cu acordul total al Guvernul României.

În concluzie, Alianța Pentru Patrie solicită Guvernului României să răspundă public la următoarele întrebări:

1. Cum a fost posibil să fie aprobată această achiziție halucinantă la un preț de 10 ori mai mare decât cel folosit pentru importul gazelor în urmă cu 12 luni?

Este jignitor, cu atât mai mult cu cât această operațiune a fost făcută în timp ce Virgil Popescu, ministrul Energiei, dându-se exemplu, recomandă să mai punem o pereche de blugi pe noi sau o pătură electrică, umilind și mai mult poporul român, înspăimântat, deja, de spectrul frigului și al sărăciei!

2. De ce documentele tranzacției nu sunt făcute publice? Dorim să prezentați public ce documente au stat la baza acestei tranzacții, precum și numele demnitarilor și ale celorlalți avizatori din cadrul Guvernului României care și-au asumat tranzacția în discuție.

3. Având în vedere interesul național în ceea ce privește tranzacțiile cu gaze naturale de import destinate consumului populației, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă solicităm să spuneți public suma reală a acestei operațiuni și să motivați de ce aceste date nu au fost făcute publice printr-un comunicat de presă transmis mass-mediei? Sau sperați ca această informatie să nu fie descoperită?

Atenționăm Guvernul României, în mod oficial, că, în cazul în care nu răspunde prompt la aceste întrebări de interes public, Alianța Pentru Patrie va mai face încă o plângere penală la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Cu speranța ca în decursul anchetei Virgil Popescu, ministrul Energiei, va fi obligat să explice cine și ce a stat la baza acestei operațiuni desfășurate evident în defavoarea României,

Codrin Ștefănescu – Secretar General A.P.P.