Bob Dole
International

A murit Bob Dole, unul din cele mai importanți politicieni ai SUA din ultima jumătate de secol

Bob Dole, una din cele mai cunoscute figuri ale Partidului Republican din SUA și fost candidat la alegerile prezidențiale, a murit duminică, la vârsta de 98 de ani, potrivit CNN.

„Senatorul Robert Joseph Dole a murit în această dimineaţă în somn. El a slujit SUA cu fidelitate timp de 79 de ani”, a anunțat familia sa într-o declarație.

Dole anunțase în februarie anul acesta că are cancer pulmonar în stadiu avansat. Președintele american Joe Biden, un democrat, l-a vizitat pe Dole la scurt timp după ce a aflat acest diagnostic.

„Senatorul Bob Dole a fost un mare om care a trăit o viaţă extraordinară în serviciul Americii şi ne va lipsi profund tuturor celor care au avut privilegiul să-l cunoască”, a spus fostul vicepreşedinte Mike Pence.

De trei ori candidat pentru învestirea oficiala în poziţia de candidat al Partidului Republican pentru Casa Albă, Bob Dole a fost învins de Ronald Reagan în 1980, iar apoi de George Bush senor în 1988, câştigând acest titlu în 1996.

Dar preşedintele în exerciţiu Bill Clinton s-a impus uşor în faţa lui, câștigând un nou mandat.

În ciuda acestui lucru și a aparteneței la partide diferite, Dole a avut o relație personală deosebit de caldă cu Clinton, care a spus la prima lor dezbatere prezidențială: „Probabil că se vede că ne plăcem reciproc”.

La câteva luni după pierderea alegerilor în fața lui Clinton, Dole a primit medalia prezidențială a libertății pentru serviciul său în al Doilea Război Mondial și în Congres de la fostul său rival – și a făcut-o cu umor.

„Eu, Robert J. Dole, jur solemn…”, a glumit el în timpul ceremoniei, prefăcându-se că depune jurământul în funcția de președinte.

„Îmi pare rău, discurs greșit. Am visat că voi fi aici săptămâna aceasta, primind ceva de la președinte, dar m-am gândit că va fi cheia ușii din față”, a continuat el.

Ulterior, Clinton și Dole au coprezidat un fond caritabil care a strâns peste 100 de milioane de dolari pentru familiile celor uciși în atacurile teroriste din 11 septembrie.

Revenit acasă cu medalii, dar grav rănit, din al Doilea Război Mondial, el a reînvăţat să meargă şi să-şi stăpânească corpul, cu excepţia braţului drept.

Dole a intrat în Congres în 1961, mai întâi ca reprezentant, apoi ca senator de Kansas, potrivit Agerpres. A fost căsătorit cu Elizabeth Dole, care a avut ea însăşi o strălucită carieră politică, ocupând funcţiile de ministru al transporturilor, ministru al muncii şi senatoare de Carolina de Nord.