Sport

A LUAT BRONZ LA MONDIALE, DAR NU ARE INCA BILET PENTRU J.O!

larisa_iordache_02909700Larisa Iordache (19 ani) a cucerit joi o medalie a speranţei pentru gimnastica românească, dar în pofida performanţei sale de la Glasgow, încă nu şi-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Conform normelor stabilite de Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG), în concursul feminin de la Glasgow sunt acordate 52 de locuri-cotă, astfel: primele opt clasate în concursul pe echipe (8 x 5 = 40 locuri) şi cele 12 sportive medaliate în concursul pe aparate (sărituri, paralele, bârnă, sol). Nu şi medaliatele de la individual compus.

Pentru completarea listei olimpice finale, care va avea 98 de locuri, se va organiza anul viitor, la Rio de Janeiro, un concurs de calificare, la care se vor pune la bătaie 44 de locuri. Vor obţine biletele primele patru clasate în concursul pe echipe (20 locuri) şi 24 de sportive din concursul individual compus, nu mai mult de una de ţară. La final, vor rămâne două locuri, unul pentru ţara gazdă (dacă între timp nicio sportivă braziliană nu s-a calificat la unul dintre criterii) şi o invitaţie stabilită de o comisie tripartită.

Gimnastele tricolore şi-au câştigat dreptul de a fi prezente la concursul de calificare de la Rio cu o echipă completă şi se vor bate cu şanse reale de a ajunge la JO în formula completă. Pentru cele patru locuri-cotă de la echipe se vor bate, conform clasamentului de la Mondiale: Brazilia, Franţa, Belgia, Germania, România, Australia, Coreea de Sud, Elveţia.