Featured, Medical

A început grădinița. Cum îți ferești copilul de viroze

Chiar dacă înainte de a merge la grădiniţă sau la şcoală, copilul dumneavoastră nu a fost bolnăvicios, s-ar putea ca în primele luni de socializare şi joacă alături de colegi, să răcească des. Motivul: are un sistem imunitar slab dezvoltat şi devine brusc EXPUS unei cantităţi mai mari de germeni. Iată câteva sfaturi pentru prevenţia şi tratarea răcelii la copii.
Sistemul imunitar reprezintă prima linie de ofensivă în ceea ce priveşte viroza şi multe alte infecţii care apar odată cu instalarea sezonului rece. Copiii au nevoie în această perioadă de ajutoare care pot îmbunătăţi imunitatea astfel încât virozele şi alte afecţiuni respiratorii să fie ţinute la distanţă.
Dat fiind faptul că grădiniţele şi şcolile şi-au deschis din nou porţile pentru cei mici, părinţii trebuie să se implice mai mult în regimul alimentar al copiilor şi trebuie să îi înveţe pe aceştia care sunt regulile de igienă elementare, astfel încât să fie feriţi de eventualele probleme.
.Deşi mediul în care copiii îşi desfăşoară activitatea este, de cele mai multe ori, curat şi lipsit de pericole, se întâmplă frecvent ca aceştia să se îmbolnăvească tocmai din lipsa cunoştinţelor privind igiena sau pentru că nu au o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine, în sânul familiei, care să le întărească sistemul imunitar şi astfel, să fie feriţi. De asemenea, trebuie ţinut cont şi de faptul că un copil bolnav în mijlocul unui grup mai mare va creşte riscul de boli contagioase pentru că, cele mai multe afecţiuni sunt transmisibile prin atingere, iar copiii sunt foarte curioşi şi se joacă împreună. Un sondaj realizat în Marea Britanie sugerează că peste 80% dintre copii răcesc la începutul anului şcolar, tocmai din cauza argumentului mai sus prezentat.
Un copil poate face, în medie, 8-10 viroze pe an, poate şi mai multe, dacă este vorba despre un copil născut înainte de termen, însă părinţii nu ar trebui să fie îngrijoraţi de această statistică deoarece tocmai aceste răceli AJUTĂ cumva la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.
Lunile de toamnă se caracterizează prin temperaturi mai scăzute, variaţii termice şi modificări de presiune atmosferică, condiţii favorabile infecţiilor respiratorii virale.
Copiii, din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat, sunt mai expuşi răcelii, în comparaţie cu adulţii. Infecţiile respiratorii virale se manifestă sub formă de răceală sau gripă.
Întrucât infecţiile respiratorii virale sunt foarte contagioase, de la primele manifestări de răceală sau gripă copilul bolnav va fi reţinut la domiciliu pentru a nu transmite boala semenilor din colectivitate.
Părinţii trebuie să explice copilului, cu tact, răbdare şi pe înţelesul acestuia, cauza bolii şi necesitatea rămânerii la domiciliu. Explicaţiile acordate de către părinţi vor ajuta copilul să accepte că va fi izolat temporar de grupul de colegi.
Pentru a reduce riscul de răceală la minimum şi pentru a contribui la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, trebuie să urmaţi câteva reguli:
Oferiţi-i celui mic cât mai multe fructe şi legume, care sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi, nutrienţi extrem de valoroşi pentru întărirea imunităţii. Căpşunile, papaya, grepfruit, afinele, roşiile, broccoli şi cartofii dulci sunt exemple excelente de astfel de nutrienţi, pe care le puteţi combina în numeroase mâncăruri, astfel încât copiii să le consume cu plăcere.

De asemenea, legumele care conţin carotenoizi, cum sunt morcovii, ardeii graşi, caisele, dovleacul, mango au capacitatea de a lupta cu infecţiile din corp.

Sursa foto: gandul.info

blank