Featured, IT&C

A fost desecretizat Memorandumul 5G cu SUA!

Guvernul României s-a angajat să evalueze riguros vânzătorii de echipamente 5G, reiese din memorandumul de înţelegere semnat de între România şi Statele Unite, făcut public de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Concret, guvernele celor două ţări susţin nevoia respectării unor criterii de evaluare a furnizorilor de tehnologie 5G pentru a proteja reţelele în faţa accesului neautorizat sau posibile interferenţe.

Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente, potrivit documentului:

1. Dacă furnizorul este, în lipsa unei analize judiciare, sub controlul Guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acţionariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic şi este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Desecretizarea vine după două luni şi jumătate de la semnare şi după eşecul demarării licitaţiei 5G, ce a fost amânată pentru 2020 din cauza faptului că memorandumul asumat trebuie transpus în legislaţie, printre altele.

Publicarea documentului catalogat recent drept strict secret de preşedintele ANCOM Sorin Grindeanu a fost anunţată de ministrul demis al Comunicaţiilor Alexandru Petrescu în răspuns la o analiză realizată de Nicolae Oacă, analist în telecomunicaţii. Oacă considera că amânarea licitaţiei pentru tehnologia 5G este un eşec al guvernanţilor, în condiţiile în care nu au fost elaborate cerinţele de securitate pentru implementarea memorandumului şi această implementare a fost întârziată din motive politice.

Documentul vorbeşte despre nevoia de securitate a reţelelor 5G ca punct vital pentru prosperitatea şi securitatea naţională a celor două state, în condiţiile în care această tehnologie va sta la baza a numeroase noi aplicaţii, inclusiv servicii critice către populaţie. Cele două ţări îşi exprimă dorinţa de a coopera mai îndeaproape pe 5G.

Memorandumul este similar cu cel semnat de Polonia în acest an şi a fost convenit pe fondul încercărilor Statelor Unite de a elimina furnizorul chinez Huawei din proiectele de construire a reţelelor 5G din mai multe ţări. Într-o vizită la Bucureşti la 5 septembrie, Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, afirma că scopul memorandumului este să facă România să devină „o ţară liberă de Huawei”.

Compania chineză a răspuns printr-un comunicat notând că declaraţiile lui Sondland trădează o acţiune motivată politic împotriva Huawei şi o interferare în zona mediului de afaceri din ţara noastră.

Sondland adăuga: „Vrem ca prietenii şi aliaţii noştri să folosească orice fel de echipament doresc pentru 5G, atât timp cât respectă standardele de guvernare, ceea ce nu include împărtăşirea de informaţii cu guvernele-gazdă, nu include activităţi maligne şi o serie de multe alte lucruri faţă de care, evident, ne opunem. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor şi a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziţie”.

Grindeanu mai spunea la anunţul amânării licitaţiei 5G pentru prima jumătate a lui 2020 că decizia a fost luată şi pentru că este aşteptat de la Comisia Europeană un set de măsuri legate de cerinţe de securitate a reţelelor, precum şi că viitorul guvern trebuie să aprobe taxele de licenţă şi calendarul de achitare a taxelor operatorilor care participă la licitaţie.

„Vorbim de acea hotărâre de guvern absolut necesară şi care a fost dată mereu la orice licitaţie”, a declarat joi, 31 octombrie, preşedintele ANCOM.

Programul de guvernare al PNL vorbeşte pe partea de telecomunicaţii de respectarea condiţiilor memorandumului 5G între România şi Statele Unite. Ministerul Comunicaţiilor urmează să fie comasat cu Ministerul Transporturilor în viitorul guvern PNL, cu liberalul Lucian Bode ministru.