Life, Stiri, Ultima Ora

Filmele biografice, vedetele anului în cinema. Care au fost cele mai vizionate producții

Anul 2014 poate fi considerat unul aproape anost, prin prisma box office-ului nord-american, aflat la cel mai scăzut nivel al său din ultimii şase ani, dar a cărui calitate cinematografică a fost, totuşi, „salvată” în a doua jumătate a lui de revenirea în forţă a filmelor biografice.

cinema_fm_93309000

Potrivit site-ului cu specific cinematografic, The Vulture, 2014 a fost anul în care biopicul, ca gen cinematografic, a reuşit să se reinventeze şi să impresioneze.

În această categorie sunt incluse două dintre peliculele considerate cu şanse mari la Oscarul din 2014 – „The Imitation Game”, un film despre matematicianul Alan Turing, savantul britanic care a reuşit să descifreze modul de codare a mesajelor de către trupele naziste în Al Doilea Război Mondial, şi „The Theory of Everything”, un film care descrie viaţa şi cariera strălucită a astrofizicianului Stephen Hawking.

Tot un film biografic este şi „De neînvins/ Unbroken”, noua peliculă regizată de actriţa Angelina Jolie, despre viaţa fostului maratonist american Louis Zamperini, devenit ulterior erou de război.

În grupul peliculelor biografice lansate în 2014 se remarcă, de asemenea, alte trei filme: „Jimi: All Is By My Side”, un film despre începuturile carierei legendarului chitarist Jimi Hendrix, „Get on Up”, un lungmetraj despre viaţa şi cariera cântăreţului James Brown, dar şi „Mr. Turner”, o peliculă despre pictorul britanic J.M.W. Turner, regizat de cunoscutul cineast Mike Leigh şi în care actorul Timothy Spall face un rol memorabil.

De asemenea, printre realizările cinematografice ale anului 2014 se remarcă şi câteva formule revoluţionare de a face film şi angajarea unor actori de prim rang de la Hollywood în filme independente, afirmă criticii de cinema de la The Guardian.

blank