Life, Stiri, Ultima Ora

Documentare regizate de Cornel Mihalache, proiectate la Viena, pentru a marca Revoluţia din 1989

Documentarele „De Crăciun ne-am luat porţia de libertate” şi „Piepturi goale şi buzunare pline”, ambele regizate de Cornel Mihalache, vor fi proiectate vineri, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena, pentru a marca Revoluţia din 1989.

documentare-regizate-de-cornel-mihalache-proiectate-la-viena-pentru-a-marca-revolutia-din-1989-287037

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” reprezintă filmul de debut al Cătălinei Fernoagă şi al lui Cornel Mihalache. Realizatorii, încă studenţi la momentul respectiv, surprind starea de spirit în zilele imediat următoare Revoluţiei din decembrie, informează un comunicat remis Mediafax.

Filmul a primit o serie de premii şi distincţii printre care premiul pentru Opera Prima al Uniunii Cineaştilor din România (1990), premiul de debut şi premiul „Vox Juventutis” al Ministerului Culturii la Costineşti (1990), premiul Sesterce d’argent la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Nyon, Elveţia (1990), marele premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Tampere, Finlanda (1991) şi premiul special al juriului la DaKINO (1991).

Documentarul „Piepturi goale şi buzunare pline” este rezultatul unei cercetări documentaristice de 23 de ani, fiind unul dintre cele mai apreciate produse de televiziune despre decembrie 1989.

De asemenea, este evidenţiată importanţa televiziunii naţionale în desfăşurarea evenimentelor şi a modului în care acestea au fost percepute şi păstrate în mentalul colectiv. „Piepturi goale şi buzunare pline” a câştigat marele premiu la secţiunea CADRO din cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf” de la Chişinău (2012).

Cornel Mihalache, regizor de film documentar, s-a născut la 11.05.1963 la Bucureşti. Acesta a urmat cursurile liceului de cinematografie şi poligrafie şi este absolvent al Academiei de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” (promoţia 1991).

Lucrează în Televiziunea Română din 1997, unde a realizat emisiunile „Cu ochii în patru” şi „Curat Caragiale! Parol!”. În calitatea de regizor, Cornel Mihalache a lucrat la filmele „Căpşuni în aprilie” şi „Brâncuşi”.

A primit premiul pentru anchetă oferit de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (1997), un premiu al Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cel mai bun spectacol de teatru (2002), precum şi premiul Clubului Român de Presă pentru ancheta „1989. Sânge şi catifea” (2005).

Filmele documentare sunt subtitrate în limba engleză, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

blank