Featured, Politic

9 Mai, o zi mare pentru România

9 Mai este o dată marcantă pentru istoria poporului român. Ea reprezintă nu doar unul, ci trei motive de celebrare:

Câștigarea independenței

Însemnătatea acestei zile reiese cel mai bine din cuvintele ministrului român Mihail Kogălniceanu. Într-o zi ca cea de astăzi, în anul 1877, românii și-au proclamat independența, iar ministrul lor a declarat în Parlamentul țării: “suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”.

Finalul supliciului

Câteva decenii mai târziu, nu doar românii, ci întreaga suflare a pământului a câștigat un motiv să sărbătorească data de 9 Mai. În 1945 această dată a marcat sfârșitul celui mai crunt război din istoria omenirii: sfârșitul celui de-al doilea război mondial în care și România a avut de suferit.

Ziua Europei

Începând cu anul 1950 în data de 9 Mai se serbează și Ziua Europei. Atunci ministrul francez Robert Schuman a făcut o propunere de colaborare statului german pentru înlesnirea operațiunilor economice dintre cele două țări și încetarea tensiunilor. Propunerea a fost acceptată și astfel s-a accentuat importanța datei de 9 Mai. În următoarea jumătate de secol, celor două țări li s-au alăturat și alte state europene, printre care și România, în anul 2007.

Cu ocazia acestei zilei, într-o postare publică pe contul său personal de Facebook, Liviu Dragnea urează românilor de pretutindeni La mulți ani!

blank