Economic, Featured

85 de milioane, din Fonduri europene, pentru IMM-urile afectate de pandemie

Fondurile europene îi pot salva pe antreprenori IMM-urilor în acestă criză, iar românii par mai hotărâți că niciodată să obțină acești bani.

Doar în ultimele două săptămâni s-a dublat numărul proiectelor depuse. Specialiștii în domeniu le atrag atenţia guvernanților că trebuie să ia în calcul distribuirea banilor astfel încât să încurajeze inovarea și producția.

84,5 milioane de euro au la dispoziţie întreprinderile mici şi mijlocii din Muntenia, Dobrogea şi Oltenia, din fonduri europene. De luni se pot depune proiecte pentru finanţare. Dan Pogonici vrea să ia 300.000 de euro.

Dan Pogonici, solicitant fonduri: “Mă pregătesc, chiar în noaptea asta o să depun un proiect pe fonduri europene pentru achiziţia de utilaje şi desfăşurarea unor lucrări.”

Mânaţi de criză, românii încep să caute salvarea în fondurile europene, iar numărul celor care vor finanțare s-a dublat în ultimele săptămâni. Dragoş Jaliu este fondatorul unei platforme care acordă consultanţă.

Dragoș Jaliu, fondator fonduri-structurale.ro: “Noi am avut în ultima lună peste o sută de discuţii cu oameni, cu antraprenori care căutau finanţare…am făcut şi o pagină dedicată finatarilor disponibile în contextul pandemiei.”

Din păcate, domeniile în care se pot investi pe fonduri sunt limitate.

Dragoș Jaliu: “Spectrul nu e suficient de larg. Sunt beneficiatri loviţi de pandemie şi nu se găsesc printre codruile CAEN eligibile. Spălătoriile sunt eligibile, turismul e eligibil, croitorii, pielărie.”

Ministrul fondurilor europene susţine că în curând, România va avea la dispoziţie încă 1 miliard de euro de la Comisia Europeană pentru finanţarea IMM-urilor.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: “Capitalul de lucru pentru restartarea activităţii sau pentru relocarea unor activităţi ale IMM, adică nu le mai merge afacerea şi doresc să activeze în alt domeniu.”

Marcel Boloș spune că 500 de milioane de euro vor ajunge la 1,1 milioae români care au acum contractele de muncă suspendate din cauza pandemiei. Ei vor primi vouchere pe care le pot cheltui pentru diverse servicii.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: “Te poţi duce în zona hotelurilor, turismului, la restaurant, servicii, toate acele IMM-uri care prin ordonanţa militară au fost interzise sau nu şi-au mai putut desfăşura activitatea.”

Consultanţii şi cei care au experință în accesare le cer însă guvernanţilor să fie mai activi şi să găsească soluţii pentru incurajerea producţiei. Primarul Ciugudului, este campion la accesarea fondurilor europene.

Gheorghe Damian, primar Ciugud: “Ca economia să se relanseze trebuie stimulta munca, să dai bani celui care se sileşte, inovează, găseşte soluţii să mişte lucrurile.”

În ultimii ani, fondurile europene au modernizat o bună parte din România. Cu ajutorul lor, putem să ne revenim după aceasta pandemie, să ieşim din blocaj şi evităm o criză economică. Îndrăzniţi să accesaţi. Informaţi-vă, faceţi un plan de afaceri, discutaţi cu un consultant. Banii europeni vă pot schimba viaţa.

fonduri europene, antreprenori,