8 simptome
Actualitate, Featured

8 simptome descoperite recent ale COVID

De un an de zile ne luptăm cu coronavirusul și încă nu cunoaștem toate simptomele bolii pe care o declanșează Covid-19. Iată 8 simptome descoperite recent, de care nu am auzit până acum, și care completează lista lungă a semnalelor că ai putea fi și tu infectat.

8 simptome Covid-19 despre care nu am auzit până acum
Printre cele mai comune simptome Covid-19 se numără febra, durerile musculare, tusea seacă și pierderea gustului și a mirosului. Însă există și alte manifestări mai puțin întâlnite dar pe care ar trebui să le cunoști. Printre acestea se numără ulcerații la nivelul limbii, gust metalic sau extrem de neplăcut, foarte ciudat, căderea excesivă a părului, stare de confuzie și pierderi de memorie, așa numitul simptom al ochilor roz sau în termeni științifici – conjunctivită – lipsa poftei de mâncare la copii, iritații și roșeață în zona abdominală – tot la copii – dar și așa numitul picior Covid. Săptămâna trecută, profesorul Tim Spector, epidemiologist la King’s College London, și unul dintre experții care analizează datele dintr-o aplicație de urmărire a simptomelor infecției Covid-19, a declarat pentru publicația THE SUN că pe lângă manifestările pe care deja le cunoaștem, au apărut și altele pe care ar trebui să le recunoaștem. Ultimul de pe listă este „Limba Covid”

8 simptome descoperite recent ale COVID

8 simptome descoperite recent ale COVID

Limba Covid
Unul dintre cele mai noi simptome de infecție cu Covid-19 îl reprezintă ulcerații la nivelul limbii, dar și limba umflată, a declarat profesorul britanic Tim Spector. „Pe aplicația pe care am dezvoltat-o, primim o mulțime de relatări din partea oamenilor infectați cu Covid și care ne țin la curent cu simptomele bolii. În ultima perioadă, primim din ce în ce mai multe detalii cu privire la ulcerații și umflături ale limbii și ale mucoasei bucale. Pe suprafața limbii se observă pete roșii. Limba seamănă mai degrabă cu o hartă geografică. Uneori limba este umflată, alteori nu. Uneori acest simptom apare și dispare spontan. Însă în cazul multor pacienți, această manifestare a bolii poate dura între câteva zile și câteva luni. Bineînțeles că ar putea fi și simptomul altor probleme de sănătate cu care persoana respectivă se confruntă, însă ar trebui să-ți ridici un mare semn de întrebare dacă acest simptom vine la pachet și cu altele cunoscute drept simptome comune infecției cu Covid”, a spus expertul.

Gust și miros ciudat
Cele mai multe dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 își pierd temporar gustul și mirosul. Altele însă au declarat că pe parcursul bolii mirosul și gustul li s-au alterat foarte mult, în sensul că au început să simtă gust metalic, gust de pâine prăjită și în general un gust foarte rău și foarte neplăcut. Unii pacienți nu s-au mai putut apropia de cafea sau de alimente care înainte le plăceau foarte mult. „În ceea ce privește mirosul, mulți pacienți au povestit că simțeau că miros ei înșiși foarte urât, ca și cum nu s-ar mai fi spălat cu lunile”, a mai afirmat Tim Spector.

8 simptome descoperite recent ale COVID

Căderea excesivă a părului
„Unul dintre simptomele rare dar totuși existente este și căderea excesivă a părului. Deocamdată nu suntem foarte siguri dacă acest simptom chiar este unul de luat serios în considerare, dar l-am trecut, totuși pe listă. Motivul? L-au semnalat mulți pacienți. Deci, există! Deși, mulți medici sunt de părere că pierderea părului nu este un simptom al bolii, ci este cauzată de stresul prin care trece persoana bolnavă, a mai precizat Tim Spector.

Confuzie și delir
„Uneori, pacienții infectați cu Covid-19 sunt confuzi și experimentează episoade de delir”, continuă profesorul britanic. „Aceste manifestări apar mai ales în cazul persoanelor în vârstă. „Am putea spune că acest lucru este fi chiar unul dintre primele semnale de boală – în cazul vârstnicilor. Apoi, ar putea apărea probleme digestive precum dureri de stomac, dureri abdominale, vomă și diaree”. Într-un articol publicat de revista medicală Age And Ageing scrie că delirul ar trebui să fie un mare semnal de alarmă pentru medicii și persoanele care îngrijesc vârstnici. Nu trebuie să existe și alte semnale pentru a bănui că bunicul sau bunica sunt inferctați cu covid.

Conjunctivită sau sindromul ochilor roz
Aproximativ 3% dintre persoanele care se îmbolnăvesc de coronavirus fac conjunctivită. Boala ochilor roz, cum mai este cunoscută apare alături de alte simptome clasice: febră și tuse, mai spune expertul. „De asemenea, conjunctivita se declanșează în stadiile mai târzii ale bolii și de multe ori este însoțită de alte simptome dar destul de grave.

Dureri abdominale și dermatologice la copii
În cazul copiilor infectați cu Covid-19 s-a observat apariția unor pete roșii pe abdomen, pe torace și pe spate. Apar fie ca niște pete compacte, fie sub forma unei iritații sau a unor bubițe mici și roz. Diareea este un alt simptom întâlnit des la copii, dar și lipsa poftei de mâncare, durerile de cap și starea de oboseală. Nu lipsesc durerile de burtă asociate cu simptomul inflamator multisistem. Profesorul Spector a afirmat că această maladie asociată infecției cu Covid este foarte rară. Unii copii au avut doar o roșeață la nivelul pielii, în timp ce alții s-au confruntat cu probleme abdominale. În toate aceste cazuri însă, micii pacienți au avut febră mare câteva zile la rând”.

Iritații și roșeață la nivelul pielii
Potrivit specialiștilor, iritațiile și roșeața care apar la nivelul pielii ar trebui să fie un mare semnal de alarmă că ceva nu este în regulă, iar persoanele respective ar trebui suspectate de infecția cu coronavirus. Iar asta pentru că, potrivit, experților, cel puțin 9% dintre bolnavi se confruntă și cu astfel de probleme. „Din luna martie anul trecut și până în prezent, dermatologii din întreaga lume s-au confruntat cu un val de pacienți ce prezintă astfel de probleme ale pielii. Cei mai mulți dintre ei erau și bolnavi de Covid-19. „Cele mai comune simptome dermatologice sunt niște papule roșiatice și ușor inflamate care apar mai ales în zona genunchilor și a mâinilor. Apoi, mai sunt acele pete roșii care produc mâncărime, dar care apar și dispar brusc. Se presupune că aceste iritații și pete sunt un răspuns al sistemul imunitar care luptă cu boala. Interesant este faptul că 21% dintre pacienți au experimentat doar aceste simptome dermatologice. „Dacă nu aveau aceste iritații, nici nu ar fi știut că sunt bolnavi”, a mai precizat Tim Spector.
8 simptome descoperite recent ale COVID8 simptome descoperite recent ale COVID

Degetul Covid
Despre degetul Covid s-a mai scris, informații au tot apărut de-a lungul timpului însă acest simptom ramâne în continuare printre cele mai rare dar și bizare manifestări ale bolii. O iritație, pete roșii pe piele, pot apărea oriunde: pe abdomen, pe spate, pe mâini dar și pe degetele de la picioare”, a explicat dr. Bataille, un alt specialist din cadrul King’s College London. „De obicei se observă în zona degetelor de la picioare o roșeață proeminentă. Culoarea paote ajunge până la roșu foarte închis. Sunt afectate degetele de la picioare în zona unghiilor dar roșeața poate apărea și în spatele degetelor sau între ele. Pe piele se pot observa niște cercuri fine. În anumite cazuri, acest simptom este singurul pe care pacientul Covid îl experimentează. În alte cazuri, această roșeață apare la luni bune după ce persoana s-a vindecat. Degetele apar ca și cum ar fi înghețate bocnă, chiar degerate.

blank