Featured, International

70% din populația lumii s-ar putea infecta cu coronavirus

Un celebru epidemiolog dintr-un spital de boli cronice din Sydney, Ausitalia, a prezentat o nouă teorie despre evoluţia pandemiei de coronavirus.

Gideon Meyerowitz-Katz consideră că noul coronavirus evoluează pe zi ce trece, iar certitudinile care se știau despre acesta ar trebui să fie reevaluate în mod constant, potrivit Science Alert.

Mai mulți cercetători au fost de părere că imunizarea poate fi o strategie prin care să fie oprit valul răspândirii coronavirusului, însă Meyerwotiz-Katz consideră că fără descoperirea unui vaccin, imunizarea nu poate fi catalogată drept o măsură preventivă.

Imunizarea mulţimii este un concept epidemiologic potrivit căruia o populaţie devine suficient de imună la o boală, astfel încât ea nu va mai avea suficientă forță de răspândire.

Epidemiologul oferă ca exemplu oreionul, o boală infecţioasă ce poate provoaca complicaţii de-a lungul vieţii. Oreionul are o rată de reproducere de 10-12 (R0), ceeace înseamnă că, fără vaccinare, aproximativ 95% din populație se poate infecta în timp.

Dar chiar și așa, există încă 5% din populație care nu se îmbolnăvește.

Acest număr poate crește prin vaccinare, deoarece vaccinarea îi face pe oameni imuni la infecție, dar, de asemenea, oprește persoanele infectate care transmit boala.

Pentru oreion, este nevoie ca 92% din populație să fie imună pentru ca boala să nu mai răspândească în întregime.

70% din populația lumii s-ar putea infecta cu COVID-19

Din fericire, COVID-19 este mai puțin infecțios decât oreionul, cu un R0 estimat la aproximativ 3.

Cu acest număr, proporția de persoane care se poate infecta este mai mică, dar încă mare, situându-se la aproximativ 70% din întreaga populație.

″Merită să ne gândim la repercusiunile acestui scenariu dezastruos, cele mai bune estimări plasează rata de fatalitate a infecției cu COVID-19 la aproximativ 0,5-1%. Astfel, dacă 70% din întreaga populație se îmbolnăvește, asta înseamnă că între 0,35-0,7% dintre cetățenii dintr-o țară ar putea muri, ceea ce este un rezultat catastrofal’’, spune Gideon Meyerowitz-Katz.