Coronavirusul a şters, în această săptămână, 6.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor listate la bursele mondiale, relatează Reuters, potrivit Mediafax. Panica generată din cauza coronavirusului a dus la cea mai importantă cădere săptămânală de la criza financiară globală din 2008.

Principalele pieţe europene au scăzut cu 3-5% şi căderea continuă a trimis randamentele obligaţiunilor guvernamentale americane, văzute pe scară largă ca fiind cel mai sigur activ din lume, până la valori minime record.

Speranţele ca epidemia care a început în China să se termine în câteva luni şi ca activitatea economică să revină rapid la normal au fost spulberate în această săptămână, deoarece numărul cazurilor a coronavirusului la nivel internaţional a crescut exponenţial.

Pariurile sunt acum că Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor din SUA luna viitoare, iar alte bănci centrale majore vor urma exemplul, în încercarea de a evita o recesiune globală.

Întreruperile în turism şi în lanţurile internaţionale de aprovizionare, închiderea şcolilor şi anulările evenimentelor majore au înnegrit perspectivele unei economii mondiale care se lupta deja cu declinul generat de războiul comercial SUA-China.

Indicele MSCI care urmăreşte aproape 50 de ţări a scăzut cu peste 1% înaintea de deschiderea tranzacţiilor din SUA şi cu aproape 10% în întreaga săptămână, cea mai slabă performanţă din octombrie 2008.

Wall Street a căzut cu 4,4% doar joi, cea mai mare din august 2011.

În Asia, indicele regional al MSCI, cu excepţia Japoniei, a scăzut cu 2,6%. Nikkei din Japonia a scăzut cu 3,7% pe fondul temerilor legate de anularea Olimpiadei de la Tokyo din iulie-august.

Preţurile petrolului sunt la cel mai redus nivel din mai mult de un an, după ce au pierdut 12% în această săptămână, în timp ce toate metalele industriale au scăzut între 3% şi 6%.
burse , coronavirus , scadere burse , covid-19 , criza financiara