Social

6 cele mai bizare mituri despre botez, la români – tu ai auzit de ele?

Botezul este un ritual creștinesc de primire a cuiva printre credincioșii bisericii. În cadrul acestei ceremonii, copilul primește un nume și de asemenea, scapă de păcatul originar care îi este iertat.

Taina botezului este un mister pentru cei mai mulți oameni. Totuși, fiecare părinte își dorește ca bebelușul său să aibă parte de cea mai frumoasă petrecere. În timp ce unii realizează invitații de botez și aleg localuri selecte pentru a marca evenimentul, alții aleg să se documenteze și să afle ce se poate și ce nu se poate face în ziua ceremoniei. Deși par uitate de timp, superstițiile sunt încă prezente în viața noastră, indiferent dacă acceptăm acest lucru sau nu.

1) Spirite rele

Unul dintre cele mai populare mituri despre botez este legat de spiritele rele. În timp ce medicii recomandă ca bebelușii să fie scoși la plimbare zilnic, indiferent de anotimp, superstițioșii susțin că până la botez, copilul nu trebuie să fie scos din casă. Asta pentru a nu oferi spiritelor rele șansa de a-l vedea pe cel care se află sub protecție divină.

2) Botezul după 40 de zile

În cazul în care bebelușul este sănătos, iar în prima săptămână de la naștere au apărut probleme, botezul se poate face în orice zi, indiferent dacă este post sau nu. Cele șapte zile sunt necesare pentru înzdrăvenirea minimă a copilului. Totuși, superstițioșii nu admit petrecerea ceremoniei de botez decât după 40 de zile de la naștere. Asta pentru ca și mama să poată participa la ritual.

3) Busuiocul și banii

Tradiția spune că busuiocul pe care nănașii îl pun în cristelnița în care este îmbăiat pruncul, banii aruncați acolo sau orice alt lucru pus lângă prunc sunt considerate semne ale norocului și sănătății. Cu toate acestea, în cărțile bisericești aceste obiecte nu sunt menționate ca elemente care ar avea vreo legătură cu taina Botezului.

4) Scoaterea din mir

Atunci când este introdus în cristelniță, bebelușul este dat cu mir pe părțile principale ale corpului. De multe ori, spre sfârșitul ceremoniei, preotul șterge copilul de mir pentru a evita profanarea acestuia. Asta nu înseamnă însă că este nevoie de o baie pentru ”scoaterea din mir”.

5) Crâșma

Este vorba despre o bucată albă de bumbac utilizată la botez. Ulterior, mama copilului ar trebui să confecționeze din aceasta o bluză sau o cămașă. Se spune că la începutul creștinismului acest material era folosit pentru înfășarea copilului timp de mai multe zile la rând și era considerat un simbol al purității. Superstițiile spun că atunci când copilul este adus acasă de la botez, el trebuie oprit pentru un moment în pragul ușii, iar nănașa trebuie să-i spună mamei: „Mi-ai dat un păgân, ți-am adus un creștin”.

6) Ursitoarele

Din ce în ce mai des, părinții bebelușilor apelează la ursitoare. În vechime, aceste femei erau lăsate în aceeași cameră cu copilul. Ele veneau noaptea și preziceau destinul micuțului. În prezent, ursitoarele sunt fete tinere, de cele mai multe ori reprezentantele companiilor care se ocupă cu asemenea evenimente. Fetele vin la petrecerea copilului și îi fac urări din cele mai frumoase.

Cu superstiții sau fără, botezul este un eveniment important în viața fiecărei familii, de aceea trebuie tratat cu seriozitate și organizat ca la carte!

blank

blank