Featured, Medical

570 de infecții nosocomiale în 7 luni, la Spitalul Universitar. Asistentele șefe, sancționate

De la începutul anului, la Spitalul Universitar din Bucureşti au fost identificate peste 570 de infecţii nosocomiale raportate la 30.000 de pacienţi trataţi, spune directoarea unităţii medicale, Adriana Nica. În urma unui control, conducerea spitalului a identificat două cabinete care nu foloseau dezinfectant şi le-a sancţionat disciplinar pe asistentele şefe.

”Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru dintr-un spălător, dintr-o sală de operaţie dedicată operaţiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, aşa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria şi nu s-a operat timp de o săptămână”, a declarat duminică  Adriana Nica, directoarea Spitalului Universitar Bucureşti.

Ea a pezentat şi un raport al infecţiilor asociate actului medical (infecţiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală.

”Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecţii asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi trataţi”, precizează Adriana Nica.

La nivelul spitalului, există un departament cu specialişti în epidemologie care fac permanent controale pentru a identifica zonele de risc. În acelaşi timp, Adriana Nica afirmă că bacterii există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecţiile nosocomile sunt inevitabile.

După ce, în urma unui control la Spitalul Universitar din Bucureşti, s-a constatat faptul că în anumite cabinete din Ambulatoriu nu se foloseau soluţii de dezinfectare a instrumentarului, directoarea spitalului a dat vina pe şefele de la cele două cabinete, care nu au cerut din depozit soluţiile necesare și care au primit sancțiuni de câte 500 de lei de la DSP, iar spitalul le va sancționa disciplinar.

Ea povesteşte că, în momentul în care conducerea spitalului efectuează controale în diferite cabinete din Ambulatoriu, angajaţii se anunţă între ei, astfel încât lucrurile pară în ordine.

În vara acestui an, la Spitalul Universitar s-a declanşat un conflict de muncă, prin care mai mulţi angajaţi au protestat în faţa unităţii de sănătate, acuzând mai multe nereguli, printre care şi încălcări ale normelor de igienă. Ulterior, o asistentă care a intrat în greva foamei a fost concediată din motive disciplinare. Ministerul Sănătăţii a trimis la scurt timp Corpul de Control în Spital.

De asemenea, Adriana Nica recunoaşte că unitatea medicală pe care o conduce nu are autorizaţie ISU de incendiu.

În luna februarie a acestui an, un scurtcircuit la un generator a produs un incediu în Spitalul Universitar. 20 de angajaţi s-au autoevacuat. La faţa locului au acţionat atunci cinci autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj de descarcerare şi un echipaj SMURD. Pacienţii nu au fost puşi în pericol.

blank