Hipertensiunea este una dintre cele mai frecvente boli, fiind cauza principală a afecțiunilor cardiovasculare din lume. În spatele ei se ascund mecanisme complexe care pot duce în timp la complicații foarte grave dacă nu este tratată.
În mod normal, inima pompează sângele în organism prin artere, ca mai apoi acesta să se întoarcă prin vene către ea. Când cordul se contractă, sângele este împins prin vase. Astfel, el apasă pe acestea cu o anumită forță. Uneori, din varii motive, sângele apasă prea tare pe ele, rezultând ceea ce numim hipertensiune.
Iată câteva dintre părerile greșite despre această maladie
Hipertensiunea nu reprezintă o problemă
Dimpotrivă, poate duce la afectarea cordului, rinichilor, sau a altor organe dacă nu este luată în seamă. Este una din cauzele principale de apariție a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de inimă. Ceea ce e cel mai periculos e faptul că poate să existe fără a avea vreun simptom. De aceea este supranumită “ucigașul tăcut”.
Hipertensiunea nu poate fi prevenită
Ba chiar și persoanele care prezintă factori de risc în dezvoltarea acestei afecțiuni pot urma aceste sfaturi pentru a preveni simptomele: să mențină o greutate adecvată vârstei, să limiteze sau chiar să elimine sarea din mâncăruri, să facă exerciții zilnic, să reducă stresul. Foarte importantă este și o alimentație sănătoasă.
Nu e nimic în neregulă dacă una dintre valori nu este normală
De obicei, valorile normale ale tensiunii unei persoane trebuie să fie mai mici de 120 mmHg pentru presiunea sistolică și mai puțin de 80 mmHg pentru cea diastolică. Orice modificare a uneia dintre aceste valori trebuie să pună semne de întrebare și necesită investigații suplimentare.
Niciun tratament nu va funcționa
Renunțarea la mâncărurile preferate, medicamente cu efecte adverse supărătoare, acestea sunt unele din lucrurile de care cineva se poate teme atunci când se gândește la tratament. E adevărat că poate dura o perioadă până când medicul curant va stabili cea mai bună schemă de tratament, dar să nu uităm că beneficiile sunt mult mai importante.
Fumatul nu este un factor de risc
Din contră, este unul dintre cei mai răspândiți, alături de obezitate și stres, crescând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare cu 25%. Nicotina crește presiunea sângelui, iar monoxidul de carbon scade cantitatea de oxigen pe care sângele o transportă.
Așadar, hipertensiunea este o afecțiune serioasă, care nu trebuie neglijată ci tratată cât mai rapid pentru a putea avea o viață sănătoasă.