Epoca de aur, Stiri

5 iunie, 1973: Ilie Năstase câştiga Roland Garros-ul!

Deşi gândul ne este la Simona Halep, trebuie să ne amintim că în urmă cu 41 de ani Ilie Năstase câştiga turneul de Mare Şlem de la Roland Garros şi intra definitiv în istoria “sportului alb”

Fără îndoială cel mai bun jucător de tenis din istoria României, Ilie Năstase şi-a început ascensiunea la Open-ul fracez încă din 1966, când a jucat finala întrecerii de dublu alături de Ion Tiriac. Românii au fost învinşi, însă “Nasty” părea încă de atunci că se pregăteşte pentru a deveni rege la Roland Garros.

Patru ani mai târziu, în 1970, cuplul Năstase-Tiriac se impunea în Franţa în întrecerea de dublu şi Ilie era apreciat de cunoscătorii fenomenului ca unul dintre marii jucători ai circuitului, fiind poziţionat între cei mai buni 10 tenismeni ai momentului.

După o victorie la US Open, în 1972, când l-a învins în finala pe Arthur Ashe, şi o finală jucată pe iarba de la Wimbledon, a urmat anul lui Ilie Năstase.

Data de 5 iunie 1973 a intrat in istorie!

Sportivul român a reuşit un parcurs excepţional la Roland Garros, câştigând întrecerea de simplu fără a pierde măcar un set, performantă egalată doar de Bjorn Borg şi Rafael Nadal. În ultimul act, Năstase l-a zdrobit practic pe croatul Nikola Pilici câştigând disputa cu scorul de 6-3, 6-3, 6-0. Meciul dintre cei doi începuse duminica şi s-a încheia marţea, când românul ridica trofeul deasupra capului.

După un asemenea parcurs, a devenit şi primul lider al clasamentului mondial, românul ocupând această poziţie între 23 august 1973 şi 2 iunie 1974, când i-a predat ştafeta lui John Newcombe.

De-a lungul carierei, Ilie Năstase a câştigat şapte titluri de Grand Şlem (două la simplu, trei la dublu şi două la dublu mixt) şi a mai jucat încă şase finale. Cel mai mare regret vă rămâne, probabil, acela de a nu fi câştigat niciodată titlul la Wimbledon în probă de simplu, mai ales ca despre finala pierdută la Smith, Ilie Năstase spune că a fost cel mai bun meci al său.