Actualitate, Featured

5% din totalul pâinii care se vinde în România este congelată

Conform estimărilor, în România se consumă lunar 180.000 de tone de pâine, această cantitate fiind pusă pe piață de societățile autohtone de morărit și panificație.
ANPC a estimat că 4-5% din totalul pâinii care se vinde în România este congelată.
Totodată, Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind etichetarea produselor congelate este unul bine venit deoarece va informa corect consumatorul ce cumpără, dar și ce va consuma.
“Părerea mea este că ANPC a scos un ordin binevenit in ideea de a informa corect consumatorul ce cumpără și ce va consuma pentru ca sunt foarte mulți care nu agreează ideea de a consuma pâine congelată, pâine făcută din aluaturi congelate. De multe ori aceste produse vin din afara țării și sunt făcute pe altă tehnologie și nu pe gustul și dorința consumatorului român. E corect și este normal și îl susținem, dar nu se pune problema ca România să nu poată să facă pâinea pe care o vor consumatorii”, a spus președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

Ordinul care a intrat în vigoare prevede faptul că operatorii economici care comercializează către populație pâine, produse de panificație și produse de patiserie obținute din produse congelate, precum și unitățile care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligația de a informa consumatorii prin afișare la loc vizibil, lizibil, ușor de înțeles, într-o formă care să nu permită ștergerea, după caz, pe un afiș, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoțesc produsul, cu mențiunea “produs/din produs decongelat.
Operatorii economici care nu vor respecta prevederile acestui Ordin vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 lei, sancțiunile putând include și suspendarea activității în cazul în care aceștia se opun total afișării acestor informații.