IT&C, Stiri

4G+ a ajuns în România și de acum tot Internetul mobil o să pară un melc

Orange a lansat săptămâna trecută rețeaua 4G în metroul din București și rețeaua 4G+ în șase orașe din toată țara. Playtech a testat rețeaua timp de o săptămână și îți spune tot ce trebuie să știi despre ea.

samsung_galaxy_s5_cu_4g__de_la_orange_1_15450400

Comunicațiile mobile au evoluat destul de mult în ultima vreme. Am avut rețeaua 3G și ni s-a părut extraordinară, iar acoperirea acesteia a crescut uriaș. De anul acesta, operatorii plusează cu 4G, iar de curând cu 4G+. La Vodafone se numește Supernet, iar la Orange se numește 4G+.

Tehnologia e destul de complexă, dar explicată mai simplu sună cam așa: 4G funcționează tradițional pe o singură bandă de frecvență și poate ajunge în condiții optime la 150 de Mbps download. Orange a supralicitat și funcționează pe două benzi de frecvențe, care permite accesul unor terminale dedicate la 300 de Mbps.

Terminalele de pe piață nu susțin această viteză. Primul producător de cipuri care are acces la 4G+ sau LTE Advanced este Qualcomm, odată cu procesorul Snapdragon 805. Orice terminal dotat cu acesta poate atinge astfel de viteze de internet. Orange a adus două asemenea terminale – Samsung Galaxy S5 4G+ și Samsung Galaxy Alpha.