Actualitate, Stiri

31 mai – Ziua Mondiala împotriva tutunului

Lucruri uimitoare despre fumat

 tutun

31 mai este declarata Ziua Mondiala impotriva tutunului. Inca de la prima sa editie, din 1988, Ziua mondiala impotriva tutunului a reprezentat un bun prielej pentru fumatori sa se lase de acest viciu. Unii dintre ei au reusit, unii nu. Statisticile arata ca, la nivel global, consumul de tutun provoaca anual moartea a 6 milioane de oameni, dintre care, in mod paradoxal, 600.000 sunt nefumatori, dar expusi fumatului pasiv.

Nici in Romania lucrurile nu stau pe roze. Potrivit statisticilor Societatii Romane de Pneumologie, un roman moare la fiecare 16 minute, din pricina cancerului pulmonar. Peste 80% dintre cazurile de cancer sunt puse pe seama fumatului.

Pe vremuri despre fumat se credea ca este cool, sexy, bun pentru sanatatea ta si pretutindeni oamenii se bucurau de acest obicei. Fumatul era promovat de sportivi consacrati si reclamele abundau la tv. Aproape ca nu gaseai scene intr-un film in care personajul principal sa nu traga dintr-o tigara. Astazi, despre fumat se crede ca este un obicei care da depenta si te ucide pe tine si pe cei din jurul tau. Nu mai vezi nicaieri reclame deespre fumat si nici nu mai vezi ce cineva fumand in spatii publice inchise.

Iata o lista cu lucruri fascinante despre fumat:

Cel mai vandut produs – tigarile sunt cele mai vandute produse de pe planeta cu aproximativ 1 trilion (o mie de miliarde) de un unitati anual. Cu venituri 400 de miliarde de dolari anual, industria tutunului este una dintre cele mai mari din lume…. şi mai profitabile pentru industrie şi statul pe teritoriul căruia se produce şi se vinde tutun. Iată de ce nu se interzice fabricarea tutunului industrial!

Mai multa nicotina – Continutul de nicotina din mai multe marci de tigari este in crestere. Conform unor studii realizate de catre Universitatea Harvard si Departamentul de sanatate din Massachusetts cantitatea de nicotina din tigarile Camel, Newport si Doral a crescut cu 11% intre anii 1997-2005. Nicotina ajunge in creier la numai 10 secunde dupa ce fumul a fost inhalat. in cazul fumatorilor, nicotina poate fi gasita in fiecare parte a corpului, ba chiar si in laptele matern.

Exporturi de tigari – Producatorii de tigari din SUA castiga mai multi bani din vanzarea produselor catre alte tari decat din vanzarea catre americani.

Piata de tigari – Brandurile americane Marlboro, Kool, Camel si Kent detin 70% din piata globala a tutunului.

Continutul tigarilor – S-ar putea ca fumatorii sa fie ingroziti de urmatoarele randuri. Continutul tigarilor este format din arsenic, formaldehida, plumb, oxid de nitrogen, monoxid de carbon, amoniac plus alti 43 de agenti cancerigeni cunoscuti.

Filtrul – La inceputul anilor ‘50, brandul Kent folosea in filtru crocidolit (azbestul alb), o cunoscuta substanta cancerigena.

Ureea – Ureea, o substanta care se gaseste in urina, este folosita pentru a adauga un plus de savoare tigarilor.

Varsta legala – in cele mai multe tari, varsta legala pentru a cumpara tigari este 18, cu exceptia Japoniei, unde doar cei care au implinit 20 de ani au voie sa achizitioneze tutun. Contrar credintelor populare, nu este ilegal sa fumezi, indiferent de varsta. Doar vanzarea tigarilor catre minori este reglementata prin lege.

Fumatul si localurile – Interzicerea fumatului in locurile publice determinat o scadere a numarului de clienti in baruri si restaurante. Sau cel putin asa sustin cei care conduc astfel de afaceri.

Durata de viata – Oamenii de stiinta sustin ca fumatorii pierd 14 ani din viata din cauza acestui viciu. Totusi, nu e o  regula generala ca fumatorul va muri tanar din cauza tutunului.

4.000 de ingrediente – tigarile contin peste 4.000 de ingrediente care, odata arse, produc circa 200 de compusi chimici. Dintre acestia foarte multi au un efect negativ asupra plamanilor.

Barbati versus femei – Singura piata din lume in care procentajul fumatorilor (35%) este apropiat de cel al fumatoarelor (22%) este in SUA. În Europa lucrurile sunt putin diferite: 46% dintre barbati fumeaza comparativ cu 26% dintre femei. In Africa distanta este mai mare 29% dintre barbati sunt fumatori si numai 4% femei, iar in sud-estul Asiei diferenta este uriasa 44% barbati vs 4% dintre femei.