Comunicate de presa, Life

3 pași pentru a-ți repara mașina în cazul unei daune auto

În cazul în care ești nefericitul protagonist al unui accident auto, dincolo de impactul destul de negativ psihic pe care îl are momentul asupra ta, urmează și un proces destul de birocratic pentru a-ți putea repara mașina.

Dacă ești la prima experiență de acest gen, lucrurile pot fi destul de încâlcite, întrucât în primă instanță nici nu știi cum să procedezi.

Ai o asigurare obligatorie RCA și la fel și celălalt șofer care a fost implicat în eveniment. Dar ce faci cu ele și care sunt pașii de urmat astfel încât să poți să rezolvi situația și să repari mașina cât mai repede și cât mai eficient?


În teorie, lucrurile par a fi relativ simple: anunți asiguratorul persoanei vinovate, strângi documentele pe care ți le va cere acesta, le depui și acesta deschide dosarul de daună. Asiguratorul constată și verifică daunele produse și eliberează autorizația de reparație cu care să te prezinți la service. Apoi aștepți ca mașina ta să fie reparată.

În practică însă, lucrurile pot fi mult mai complexe de atât, întrucât există anumite particularități, documente de depus și termene care trebuie respectate.

Pasul numărul 1: Avizarea asiguratorului șoferului vinovat despre producerea evenimentului în cel mai scurt timp posibil. Dacă vrei să termini cât mai repede, ar trebui să anunți compania de asigurări la care șoferul vinovat are încheiată polița RCA în termen de 24h.

Pasul numărul 2: Deschiderea dosarului de daună auto de către asigurator.

Odată anunțat asiguratorul, acesta îți va cere diverse documente necesare pentru a verifica și constata evenimentul produs.

Primul dintre ele este formularul de constatare amiabilă sau procesul verbal întocmit de poliție, ambele documente atestând împrejurările în care s-a produs acidentul și cine este vinovat.

 Dacă ai fost implicat într-un accident rutier minor și, atenție, care nu s-a soldat cu victime, cel mai simplu este să te înțelegi cu celălalt șofer și să completați formularul de constatare amiabilă atașat la toate polițele RCA. De asemenea, asigură-te că ai toate datele de identificare ale șoferului vinovat și o copie după polița lui de asigurare.

Formularul de constatare ambială sau procesul verbal întocmit de poliție, după caz, se vor depune la asigurator pentru ca acesta să inițieze deschiderea dosarului de daună.

Iată ce alte documente îți vor fi necesare:

  • Cartea ta de identitate 
  • Permisul de conducere 
  • Copie a certificatului de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului
  • Copie a poliței RCA a șoferului vinovat de producerea evenimentului
  • Proces verbal, Anexa 2 sau orice alt act emis de poliție din care să reiasă cum și când s-a întamplat evenimentul precum și (OBLIGATORIU) cine este vinovat de producerea daunei; aceste acte trebuie prezentate în original
  • Împuternicire de la firmă în cazul în care mașina este în proprietatea unei firme
  • Procura notarială în cazul în care nu se poate prezenta proprietarul la constatare
  • Împuternicire de la firma de leasing în cazul în care mașina este în proprietatea unei firmei de leasing

Actele menționate reprezintă un minimum necesar pentru deschiderea dosarului de daună. Inspectorii de daună de la companiile de asigurare pot solicita de la caz la caz acte suplimentare după efectuarea constatării.

Pasul numărul 3: Asiguratorul va elibera acceptul de plată către service-ul în care se efectuează reparația și va achita despăgubirea către acesta în termenul legal, ce se scurge începând cu data depunerii tuturor documentelor necesare (completate complet și corect) la sediul asiguratorului. 

Ce trebuie să știi este faptul că asiguratorul RCA are obligatia deschiderii dosarului de daune la data înregistrării avizării de daună. La deschiderea dosarului de daună, asiguratorul va efectua constatarea prejudiciilor în termen de 3 zile lucrătoare de la data avizarii sau la o dată ulterioară convenită de părți, va informa în scris prejudiciatul cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluționarea despăgubirii și va soluționa cererea în termenul legal.

De asemenea, companiile de asigurare nu au dreptul legal de a-ți impune service-ul auto la care dorești să fie făcută reparația, atâta timp cât acesta este avizat RAR și funcționează conform legilor în vigoare.

În cazul în care vrei să fii sigur că ai toate actele necesare și că acestea vor fi depuse în termenele prevăzute, poți apela la companii ce oferă servicii de asistență constatare daune auto. Specialiștii de aici te vor consilia pas cu pas și te vor ajuta să deschizi dosarul de daună în cel mai scurt timp posibil și fără să fii nevoit să faci multe drumuri. Aceștia se vor ocupa de întregul proces, de la constatare și până la reparația mașinii și te pot reprezenta în relația cu compania de asigurări, inclusiv în încasarea despăgubirii plătite de către asigurator către service. Bineînțeles, vei avea și garanția că mașina va fi reparată corect și la final vei avea un autoturism sigur din punct de vedere tehnic.

Așadar, dacă ai fost implicat într-un eveniment rutier, asigură-te că ai toate datele și documentele necesare pentru a putea deschide dosarul de daună. Dacă nu vrei să îți bați capul cu documentele și să scutești timp cu depunerea acestora, apelează la specialiști care te pot asista în tot procesul, astfel încât să conduci mașina reparată într-un timp cât mai scurt posibil. 

blank