IT&C

3 Influente subliminale ale smartphone-ului asupra personalitatii tale

Personalitatea noastra este suma tuturor comportamentelor si a credintelor noastre care ne contureaza perceptia asupra realitatii inconjuratoare, asupra celor din jur si asupra noastra. Invatand sa fim constienti de trasaturile noastre de personalitate, ne ajuta sa descifram adevaratele motivatii din spatele actiunilor noastre, renuntand sa proiectam totul in afara noastra si sa-i facem pe ceilalti responsabili pentru ceea ce ni se intampla.

Asadar, daca personalitatea noastra ne creioneaza perceptia asupra realitatii, acelasi lucru se intampla si in sens invers: obiceiurile noastre repetitive, informatiile si persoanele cu care interactionam constant produc, de obicei inconstient, schimbari in structurile noastre cognitive, respectiv in personalitatea noastra.

Smartphone-ul a devenit o unealta ce dincolo de functia sa de comunicare, ne expune la o paleta extrem de larga de emotii, informatii si fatete ale realitatii

Sa vedem, in continuare, cateva efecte ale smartphone-ului, cu al sau infinit Univers virtual, asupra personalitatii noastre.

1. Interactiunea umana fireasca se pierde in umbra interactiunilor virtuale

Interactiunile fata in fata devin tot mai primejdioase prin comparatie cu spatiul securizant din spatele ecranului, in care poti sa-ti gandesti raspunsul, sa-ti disimulezi emotiile si sa-ti ascunzi vulnerabilitatea. Retelele de socializare devin tot mai sofisticate si mai competente in a suplini nevoia noastra reala de apropiere umana, oferindu-ne in acelasi timp posibilitatea de a ne ascunde in saptele mastilor frumos pictate. Ne simtim, asadar tot mai expusi in comunicarea fata in fata se ne e tot mai frica sa privim omul in ochi, sa-i auzi modulatiile vocii si sa fim egal pregatiti pentru a face fata atat simpatiei cat si antipatiei. O solutie practica pentru a reduce frecventa de utilizare a smartphone-ului ar fi sa-ti iei o husa cu un mesaj relevant in acest sens. Asadar, comanda de aici huse personalizate de telefon care sa-ti aminteasca inca de dinainte de a-l lua in mana, ca prezentul e prea colorat pentru a-l da la schimb pe un ecran.

2. Smartphone-ul este o forma de escapism din contextele in care ne simtim inconfortabil, singuri, si nesiguri pe noi insine

O iesire la cafea, la restaurant sau in alt cadru social, fie in doi sau intr-un grup mai mare de oameni este un prilej ideal de a observa cand si de ce simtim nevoia sa evadam in lumea virtuala. Oare se ascunde nevoia de a primi o validare imediata sub forma unui like, frica de a ne dezvalui starea si dispozitia reala care nu are nimic de a face cu zambetul ce ne e intiparit pe chip sau teama de a rata informatii pretioase si acele sanse “minune” de cumparat, pentru o viata mai buna? Asadar, sa gasim curajul si asumarea de a vedea cum ne reflectam personalitatea in utilizarea smartphone-ului.

3. Smartphone-ul ne face sceptici, speriati de vulnerabilitate si de relatii interumane sincere, bazate pe incredere si autenticitate

Incepand de la amortirea empatiei, a compasiunii si a rabdarii de a-l cunoaste pe celalat dincolo de sabloanele perfectiunii, pana la a cauta raspunsuri practice sau ghidaj spre acel anumit muzeu, smartphone-ul a devenit o unealta ce ne face tot mai retinuti in a avea incredere in volatilitatea emotionala si mentala a oamenilor. Uitam, insa, ca odata cu aceasta volatilitate pierdem si substanta conexiunii umane, iar siguranta pe care ne-o ofera micul nostru gadget ne priveaza de experienta fireasca, cu bune si cu rele, a vietii.

Sa ne punem, asadar, mai des intrebarea: ce se ascunde in spatele unui nevinovat scroll pe Facebook sau Instagram, sau a tendintei de a consulta imediat atotstiutorul google-ul inainte de a incerca macar sa cautam raspunsul in propriul nostru stoc informational?

blank