Featured, Politic

27 septembrie, data asupra cărora au căzut la întelegere partidele politice că ar fi cea mai nimerită pentru alegerile locale

UPDATE Consens PSD-PNL pe data alegerilor locale. Social-democrații sunt de acord ca alegerile locale să se desfășoare pe 27 septembrie. Această dată a fost convenită și de liderii PNL și PMP, Ludovic Orban și Eugen Tomac, în timpul unei întrevederi care a avut loc săptămâna trecută.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă este acord cu propunerea privind alegerile locale pentru data de 27 septembrie, președintele interimar PSD, Marcel Ciolacu, a răspuns afirmativ.

„În primul rând avem o prelungire (a mandatelor aleșilor locali – n.r.) până la data de 1 noiembrie. În principiu și noi suntem de acord cu data de 27 septembrie. Avem o singură problemă: că nu mai înțelege mesajele venite de la Guvern”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au depus, joi, la Parlament, un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până pe 1 noiembrie. Data alegerilor locale din acest an se stabileşte de către Parlament.

”Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020”, prevede proiectul, care modifică şi OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Data alegerilor pentru autorităţile publice locale din 2020 se stabileşte prin lege organică, cu 60 de zile înaintea scrutinului, propun iniţiatorii. Guvernul va stabili în cinci zile de la intrarea în vigoare a legii privind data alegerilor, calendarul electoral şi suma necesară organizării acestora.

Durata campaniei electorale şi termenul de depunere a candidaturilor, precum şi termenele de 24 de ore prevăzute de legislaţia electorală se înjumătăţesc.

Numărul minim de susţinători necesar pentru înregistrarea candidaturii va fi şi el redus la jumătate, iar dosarele de candidatură vor fi depuse şi electronic.

Este modificată şi OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, stabilindu-se situaţiile în care mandatul primarului poate fi prelungit prin lege organică dacă alegerile nu pot fi organizate la termen.

Pe 3 iunie CCR a decis că legea inițiată de PSD privind prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”. De asemenea, Curtea Constituţională a hotărât, la aceeași dată, cu majoritate de voturi, că și ordonanţa de urgenţă a Guvernului Orban prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.
Mandatele aleșilor din expiră pe 21 iunie.

 

blank