Gărzii Naţionale
Featured, International

25.000 de membri ai Gărzii Naţionale, asigura paza la investirea lui Biden, controlți de Secret Service și FBI

Agenţii americane în domeniul securităţii îi controlează pe cei 25.000 de membri ai Gărzii Naţionale desfăşuraţi la Washington – o capitală de nerecunoscut, cu militari, sârmă ghimpată şi grilaje pe străzi – în vederea asigurării securităţii ceremoniei investirii lui Joe Biden, în urma incidentelor sângeroase de la Capitoliu de la 6 ianuarie, când susţinători ai lui Donald Trump – dintre care unii aveau legături trecute sau actuale cu armata – au luat Congresul cu asalt.

Controalele au obiectivul să se asigure că membrii Gărzii Naţionale nu reprezintă vreun risc la adresa ceremoniei învestirii lui Biden.

”În coordonare cu Secret Service şi FBI, toţi militarii care au sosit (la Washington) au fost verificaţi amănunţit”, a anunţat duminică generalul Daniel Hokanson, întrebat la CBS dacă militarii au fost controlaţi înainte să vină la Washington.

”În vederea acestei desfăşurări (de trupe), toată lumea este examinată atent, dar este vorba mai degrabă de o formalitate, pentru că facem tot ceea ce putem pentru a ne cunoaşte paznicii, militarii şi aviatorii”, a declarat pentru Defense One comandantul Gărzii Naţionale la Washington, William J. Walker.

El insistă că armata americană este supravegheată în mod continuu.

Până în prezent, aceste controale nu au scos la iveală vreo problemă cu privire la trupele mobilizate în vederea ceremoniei investirii, a declarat pentru agenţia americană de presă The Associated Press (AP) Ryan D. McCarthy, care supervizează pregătirile armatei.

Membrii Statului Major au subliniat într-o scrisoare adresată trupelor americane că revoltele de la 6 ianuarie sunt ”incompatibile cu statul de drept” şi le-au cerut militarilor ”să încarneze valorile şi idealurile naţiunii”.