Cifrele privind evoluția cazurilor de coronavirus în România arată că, în 23 aprilie, situația s-a stabilizat, a declarat la un post Tv Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Doina Azoicăi a făcut referire la media raportărilor de 400 infectări.

„Dacă ne uităm pe cifrele raportate până în prezent, din 23 aprilie s-a constatat o stabilizare a situației, creșterea de noi cazuri și decese s-a situat într-un prag convenabil sub 400 de cazuri în medie.

Din punct de vedere epidemiologic, ca dinamică a fenomenului, suntem într-o situație care denotă un control care există.

Să fim optimiști, dar nu absolut încrezători că acest număr de cazuri nu va crește, mai ales în contextul în care măsurile luate se vor relaxa total și rapid.

Citeste si...
Deși are 100 de zile fără COVID, Noua Zeelanda a amanat alegerile din cauza...pandemiei

Sper că evoluția ulterioară va fi cel puțin stabilă. Ne așteptăm la o descreștere a evenimentului.

Legat de măsurile de relaxare a acțiunilor întreprinse, trebuie gândite foarte bine și făcute în mod treptat, etapizat, cu multă înțelepciune, să nu creăm un nou val ulterior”, a explicat Doina Azoicăi.

La rândul lui, cercetătorul Mihai Netea, profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, a declarat la Digi24 că România a gestionat bine criza și că, prin comparație cu țări cu populație similară, numărul de îmbolnăviri este destul de limitat.

El a avertizat însă că, deși situația este momentan sub control, relaxarea nu trebuie făcută dintr-o dată, pentru că, altfel, ne putem aștepta la un nou val de îmbolnăviri, a spus Mihai Netea.