International

Președintele ceh: Corectitudinea politică este sinonimă cu minciuna

Preşedintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru declaraţiile sale anti-migranţi, a estimat vineri că singura soluţie la această criză, în condiţiile „eşecului complet” al Uniunii Europene, este deportarea migranţilor economici şi a suspecţilor de legături cu terorismul, relatează AFP. „Uniunea Europeană a eşuat total în rezolvarea crizei migratorii”, a declarat Zeman, cu prilejul unei adunări social-democrate desfăşurate în capitala slovacă Bratislava.

În viziunea sa, „singura soluţie” la această criză este „deportarea migranţilor economici şi a celor care propovăduiesc violenţa religioasă, ura religioasă, pe scurt a celor care alimentează terorismul”. Cehia va primi toţi migranţii doritori să se integreze, a continuat preşedintele Zeman, estimând însă că „migranţii musulmani sunt imposibil de integrat şi de asimilat în cultura europeană”. „Corectitudinea politică este sinonimă cu minciuna”, a adăugat şeful statului ceh în intervenţia sa. Liderul ceh de stânga nu se află la prima sa declaraţie împotriva afluxului de migranţi şi refugiaţi în Europa, anul trecut participând chiar la o adunare organizată de mişcarea xenofobă „Blocul contra islamului”.

Tot în 2015, Milos Zeman a descris valul de migranţi drept o „invazie organizată” şi a apreciat că tinerii irakieni şi sirieni ar trebui să lupte în ţările lor împotriva Statului Islamic, în loc de a fugi în străinătate. În Cehia, ţară cu 10,5 milioane de locuitori, sondajele arată că majoritatea populaţiei este de părere că nu ar trebui acceptaţi migranţi veniţi din zone de conflict. În ce-i priveşte pe aceştia, puţini sunt cei care doresc să rămână pe teritoriul Cehiei. Pentru marea lor majoritate, Cehia este doar o ţară de tranzit spre Germania sau alte state nordice bogate, anunță Agerpres.

blank